Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς

 

 




      Για τέταρτη μέρα μαίνεται η φωτιά στο πολύτιμο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, προκαλώντας τεράστια καταστροφή στη μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» της χώρας μας και μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε διεθνές επίπεδο. 

 

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, σε έκτακτη ενημέρωση, έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό πυρκαγιάς, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εξελίσσεται στην καρδιά του Έβρου» με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν αδιάκοπα. 

 

 

 

                               ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΑΔΙΑΣ ΕΒΡΟΥ

 

 

 

https://visitevros.weebly.com/uploads/1/7/9/3/17938049/6589906_orig.jpg

 

 

 

     Η οικολογική σημασία του δάσους της Δαδιάς είναι τεράστια, όντας πατρίδα των 36 από τα 38 αρπακτικά πουλιά της Ευρώπης, ενώ προστατεύτηκε νομικά το 1981. Είναι το “σπίτι” για πολλά είδη της πανίδας μας, παρθένο δάσος, με σπάνια αρπακτικά πουλιά και μοναδικά τοπία.

   

 

 

 

 

 

 

Κατέχει ξεχωριστή γεωγραφική θέση σε διεθνές επίπεδο, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών πουλιών. 

 

 

 

http://www.wondergreece.gr/public/images/2013/05/17/dasos_dadias/20130517100903dasos_dadias11.jpg




Το μεγαλύτερο ποσοστό των αρπακτικών πουλιών που ζουν στην Ευρώπη φωλιάζουν στο δάσος της Δαδιάς, με προεξάρχοντα τον μαυρόγυπα, ο οποίος διατηρεί τη μοναδική αναπαραγωγική του αποικία στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, σε αυτό το δάσος. 

 

 

 


Γιάννενα: Νεαρό ζαρκάδι τραυματισμένο σε τροχαίο κοντά στην Πεδινή


 

 

Πολλά θηλαστικά επίσης όπως αγριόγατες, βίδρες, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, σκίουροι, νυφίτσες, δεντροκούναβα, ασβοί, αγριόχοιροι, δασομυωξοί, δεντρομυωξοί και νανοποντικοί ζουν στο συγκεκριμένο πάρκο. Επίσης, έχει εκατοντάδες είδη φυτών συμπεριλαμβανομένων 25 ειδών ορχιδέας.

 Η ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου παρουσιάζει και ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς έχουν καταγραφεί σε μεγάλη πυκνότητα αρχαιολογικοί χώροι, που χρονολογούνται από την προϊστορική περίοδο μέχρι και τη μεταβυζαντινή εποχή.

 

 

 

https://visitevros.weebly.com/uploads/1/7/9/3/17938049/6786681_orig.jpg

 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου