Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Ισλανδία: Εφαρμογή τετραήμερης εργασίας, χωρίς μείωση μισθού

 

 

Η ΙΚΕΑ φτιάχνει διαμερίσματα στην Ισλανδία για τους υπαλλήλους της |  tempo24.news

 

 

 

      Η Ισλανδία εφάρμοσε επιτυχημένα το πρόγραμμα της τετραήμερης εργασίας, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή 4/07. Σ' αυτό, χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολήθηκαν 35 ή 36 ώρες την εβδομάδα (τέσσερις εργάσιμες ημέρες) αντί για 40 και ταυτόχρονα ο μισθός τους δε μειώθηκε. Πλέον, το 86% των εργαζομένων έχει ήδη μεταφερθεί στο νέο πρόγραμμα ή έχει το δικαίωμα να υπαχθεί. 

 

Τα πειράματα για μειωμένη εβδομαδιαία εργασία οργανώθηκαν από τις ισλανδικές αρχές το 2015 και το 2017, μετά από πρωτοβουλία και αίτημα συνδικαλιστικών οργανώσεων και πολιτικών ακτιβιστών.

 

Όπως ανακοινώθηκε, «η κλίμακα των δοκιμών και η ποικιλία των θέσεων εργασίας που επηρεάστηκαν, καθώς και η πληθώρα ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων, παρείχαν πρωτοποριακές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα της μείωσης του χρόνου εργασίας». Αναφέρθηκε επίσης, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η παραγωγικότητα παρέμεινε η ίδια ή και αυξήθηκε.

 

 

                                       Δοκιμές και σε άλλες χώρες

 

 

      Έγινε γνωστό, ότι ήδη η εταιρία Unilever, προχωρά σε αντίστοιχες δοκιμές σε Ισπανία και Νέα Ζηλανδία, ενώ η ιδέα έχει βρει υποστηρικτές που επιθυμούν να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή και στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Σύμφωνα με το διεθνές ινστιτούτο Autonomy, που επικεντρώνεται σε θέματα της εργασίας τού μέλλοντος και οικονομικού σχεδιασμού, καταδεικνύεται, πως η μεγαλύτερη δοκιμή παγκοσμίως για μικρότερη εργασιακή εβδομάδα στέφθηκε από εντυπωσιακή επιτυχία σε όλες τις μετρήσεις.

 

 

Πηγή: topnews, lifo.gr (από BBC)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου