Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

20 Ιουλίου '74, εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο

 

 

 

 

 

      Στις 20 Ιουλίου 1974, στις 5 και 30 τα ξημερώματα, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο.Τις επόμενες μέρες, οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν την Κερύνεια και την πέριξ περιοχή, με αποτέλεσμα την έναρξη του βίαιου ξεριζωμού των μόνιμων κατοίκων της.

 

 

           Χαοτική επιστράτευση και ένας στρατός διαλυμένος

 

 

      Το δικτατορικό καθεστώς κηρύσσει επιστράτευση, η οποία όμως αποτυγχάνει. Αποδείχτηκε, ότι όλο το στρατοκρατικό οικοδόμημα της δικτατορίας, που προέβαλλε την τάξη και τη στρατιωτική οργάνωση ήταν απλά ένα τεράστιο ψέμα, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε φιάσκο η επιστράτευση. Στα κέντρα επιστράτευσης επικρατούσε το απόλυτο χάος.

 


epistrat2

Εικόνες από την τραγελαφική γενική επιστράτευση που κήρυξε η χούντα

 

 

 


Όλος ο μηχανισμός του στρατού ήταν εντελώς διαβρωμένος και διαλυμένος. Οι επιστρατευμένοι,  όταν έφταναν στα κέντρα επιστράτευσης, δεν έβρισκαν ούτε στολές, ούτε πολεμικό υλικό. Στρατιώτες δε γνώριζαν τίποτε για ασυρμάτους και επικοινωνίες στρατού ούτε είχαν εκπαιδευτεί για τα όπλα που κρατούσαν, οι δε αξιωματικοί πανικοβλημένοι!

 

 

           Παρόμοια αποδιοργάνωση και στην Κύπρο




       Και οι Κύπριοι πραξικοπηματίες (κυβέρνηση Σαμψών) είχαν ...καταφέρει να αφοπλίσουν το νησί. Τα πυροβόλα σηκώθηκαν από τον Πενταδάκτυλο και στάλθηκαν στην Πάφο κυνηγώντας τον Μακάριο. Οι οργανωμένες μονάδες της Εθνικής Φρουράς, αντί να σταλούν στην Κερύνεια να αποκρούσουν την απόβαση τις πρώτες κρίσιμες ώρες που εκδηλώθηκε η εισβολή, διατάχθηκαν να εκκαθαρίσουν τους τουρκοκυπριακούς θυλάκους!


 

                                Το τέλος της χούντας 

 

     

       Η πτώση της Κερύνειας στις 22 Ιουλίου, που ισοδυναμούσε με πράξη εθνικής προδοσίας των χουντικών, προκάλεσε σοκ.  Έτσι, τρείς μέρες μετά την εισβολή, στις 23 Ιουλίου τόσο η Χούντα της Αθήνας όσο και η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Κύπρου κατέρρευσαν κάτω από το βάρος των ανομημάτων τους. Το δικτατορικό καθεστώς του Ιωαννίδη παρέδωσε την εξουσία με σκυμμένο κεφάλι..

 


20 Ιουλίου 1974: Η «μαύρη επέτειος» του Αττίλα - 46 χρόνια από την τουρκική  εισβολή στην Κύπρο - Messinia Live
20 Ιουλίου 1974: Οι Τούρκοι αποβιβάζονται στην Κύπρο ανενόχλητοι με τα όπλα στου ώμους. Η φωτογραφία δημοσιεύεται στον τουρκικό Τύπο και είναι άκρως αποκαλυπτική. Οι Τούρκοι στρατιώτες κάθονται στην ακτή και ρεμβάζουν τη θάλασσα, ως να πήγαν εκδρομή στο νησί.



       Γι αυτήν την εθνική προδοσία του 1974 δε δικάστηκε κανένας ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο.

 

 

 
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου