Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

"Raindrop" (σταγόνα βροχής) του Σοπέν

 

 


  

        Η εκτεταμένη και ρυθμική κρούση της νότας Λα ύφεση, δημιουργεί την αίσθηση, ότι πρόκειται για σταγόνες βροχής στο γνωστό πρελούδιο* του Chopin, "Opus 28, No. 15", σε ρε ύφεση Μείζονα, το επονομαζόμενο και "της σταγόνας της βροχής" ("The Raindrop Prelude").      

            Γράφτηκε κατά την παραμονή του Σοπέν στη Μαγιόρκα. Λέγεται πως το συνέθεσε ένα βράδυ που είχε έντονη κακοκαιρία και βροχόπτωση και ότι το ενέπνευσε η αγωνία του για τη Γεωργία Σάνδη και το γιο της, που αργούσαν να επιστρέψουν λόγω των καιρικών συνθηκών. Και ότι καθώς έπαιζε στο πιάνο του, οραματίστηκε τους αγαπημένους του να χάνονται στη δίνη των ορμητικών νερών...  

Αν και για πολλούς αυτό εντάσσεται στη μυθοπλασία, όμως το περιστατικό αναφέρεται από την ίδια την Σάνδη στην αυτοβιογραφία της (Histoire de ma vie). Διηγείται, ότι ένα βράδυ στη Μαγιόρκα καθώς η ίδια και ο γιος της επέστρεφαν από την Πάλμα έπεσαν σε φοβερή καταιγίδα... Όταν μπήκαν στο μοναστήρι που διέμεναν μαζί με τον Σοπέν, τον βρήκαν αλλόφρονα να αναφωνεί: "Αχ! Πίστευα πως ήσασταν νεκροί!"

Οι αναλυτές αναγνωρίζουν στο Πρελούδιο op. 28 τις μυστηριώδεις αρμονίες της φύσης , που ο συνθέτης μετέτρεψε σε μουσικές σκέψεις και θεωρείται, ότι η επαναλαμβανόμενη νότα του (λα ύφεση), που ακούγεται από το αριστερό χέρι θυμίζει το μονότονο, επαναλαμβανόμενο ήχο της βροχής...

      Το "πρελούδιο της σταγόνας της βροχής" έχει ερμηνευτεί από αμέτρητους πιανίστες.

 

 

 *Πελούδιο: Μουσικό κομμάτι σχεδιασμένο να παιχθεί ως εισαγωγή πριν από μια σύνθεση. Αρχικά λειτουργούσε περισσότερο ως άσκηση των μουσικών πριν την εκτέλεση του κυρίως έργου. Για το λόγο αυτό, ήταν σύνθεση ελεύθερη στη δομή και κυρίως αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα. 

Κατά την περίοδο του ρομαντισμού, το πρελούδιο αποτελεί, συχνά, αυτόνομο μουσικό κομμάτι, όπως για παράδειγμα σε συνθέσεις του Σοπέν και του Λιστ.


 

ΠΗΓΕΣ:

- Vikipedia 

- Η εξαιρετική ανάλυση του έργου από την μουσικό και καθηγήτρια Ελπίδα Μούσα στο μπλογκ της, "Νότες και Ελπίδα - MusicArt":

https://noteskaielpidamusicart.blogspot.com/2016/01/chopin.html

 

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας!

    Μόλις με ενημέρωσαν φίλοι του ιστολογίου μου πως έχει αναπαραχθεί μεγάλο μέρος άρθρου μου για το "Πρελούδιο της Σταγόνας της βροχής" του Σοπέν στο δικό σας ιστολόγιο ΧΩΡΙΣ να αναφέρεται η ΠΗΓΗ.

    Σας παρακαλώ να προστεθεί αναφορά στο blog μου: "Νότες και Ελπίδα - MusicArt", από όπου πήρατε τα στοιχεια:
    https://noteskaielpidamusicart.blogspot.com/2016/01/chopin.html

    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις τώρα είδα το σχόλιό σας! Έχετε δίκιο. Συγγνώμη, πρόκειται για παράλειψη. Έστω αργά, αναφέρθηκαν οι πηγές.

      Διαγραφή