Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Κορυφαίοι ειδικοί, σε αντιπαράθεση, για τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα

                

 

 

                

 

 

      Μια εκπομπή του ΚΡΗΤΗ T.V. έβαλε τα γυαλιά στα μεγάλα κεντρικά τηλεοπτικά δίκτυα. Με ένα δημοσιογράφο - τον  Γ. Σαχίνη -  να καλεί σε αντιπαράσταση, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, μεταξύ των οποίων και ένα μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον Covid 19 και να υποβάλλει ερωτήματα που θα θέλαμε όλοι να υποβάλλουμε.

Διανύουμε το δεύτερο lockdown και κανείς δεν ξέρει τί θα επακολουθήσει...Προκαλεί ανησυχία, η αναφορά των επιστημόνων, μεταξύ άλλων: 

 

- Στην καταρρέουσα οικονομία

- Στο κατεστραμμένο και διαβρωμένο Ε.Σ.Υ.

- Στην έλλειψη υγειονομικού προσωπικού (μη προσλήψεις ή προσφορά θέσεων εργασίας  με όρους που προκαλούν απροθυμία των γιατρών, φυγή των γιατρών στο εξωτερικό)

- Στη μεγάλη θνητότητα στις Μ.Ε.Θ.  

- Στην αναποτελεσματικότητα κάποιων φαρμάκων

- Στο μικρό αριθμό των τεστ

- Στα τεστ με "τυφλές" δειγματοληψίες , δηλαδή χωρίς επιδημιολογικά κριτήρια

- Στην ανυπαρξία σχεδίου προστασίας των ευπαθών ομάδων

- Στην αμφίβολη ή καθόλου αποτελεσματικότητα του lockdown (Π.χ. η Αργεντική κάνει συνεχή lockdown, αλλά έχει αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων!)

 

       Πάντως, παρά τις επί μέρους διαφορετικές απόψεις, το συμπέρασμα βγήκε αβίαστα: Το lockdown επιβλήθηκε εξαιτίας της κατάστασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας!


Στο στούντιο της εκπομπής είναι καλεσμένος ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής παθολογίας, έρευνας και πολιτικής υγείας, επιστημών δεδομένων και στατιστικής, διευθυντής του κέντρου Metrics στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ και παρεμβαίνουν: 

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Καθηγητής Αιματολογίας - Αιμόστασης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης 

Ο Χαράλαμπος Γώγος, Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας/ Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών. 

Ο Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών/ Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων και 

Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Ερευνητής στα Πανεπιστήμια Πατρών και Δ Αττικής./Καρδιολόγος 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου