Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Άρχισε τη λειτουργία του το τζαμί στην Αθήνα

 

 

 

Τουρκικά ΜΜΕ: "Αθήνα, η μόνη πρωτεύουσα στην ΕΕ χωρίς τζαμί" | Pentapostagma

 

 

      Άνοιξε τις πόρτες του για προσευχή το τζαμί στην Αθήνα, στο Βοτανικό, από τις 2 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με τα ισχύοντα για όλους τους χώρους λατρείας μέτρα περί  κορωνοϊού. Θα έχει μόνιμο προσωπικό έναν δημόσιο υπάλληλο, ενώ έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων άλλοι δύο υπάλληλοι, πρόκειται δε να γίνουν ακόμα τέσσερις προσλήψεις με σύμβαση.

Το τζαμί της Αθήνας δεν  έχει μιναρέ ούτε μεγαφωνικές εγκαταστάσεις στους εξωτερικούς χώρους. Πρώτος ιμάμης προσελήφθη ο 49χρονος Σίντι Μοχάμεντ Ζάκι, Έλληνας πολίτης, με καταγωγή από το Μαρόκο, ο οποίος ζει στη χώρα μας εδώ και 20 χρόνια. Μιλάει άπταιστα ελληνικά, αραβικά και γαλλικά και έχει πτυχίο Φυσικής και Μαθηματικών και ειδικές σπουδές Μουσουλμανικής Θεολογίας. Ο εσωτερικός του χώρος κατασκευάστηκε από ειδικό Αιγύπτιο τεχνίτη, που κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ το χαλί προσευχής, λόγω των ειδικών προδιαγραφών που απαιτούνται, προέρχεται από το Ιράν.

Τα επίσημα εγκαίνια του τεμένους αναβάλλονται, λόγω της πανδημίας. Το τέμενος κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού δημοσίου καθώς δεν έγινε δεκτή ανάμιξη άλλων φορέων στην κατασκευή του. Η δημιουργία του τζαμιού στην Αθήνα έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε πολλούς, σχετικά με τη δυνατότητα ύπαρξης όλων των ασφαλιστικών δικλείδων, ώστε να θωρακιστεί η λειτουργία του τζαμιού από επιρροές ξένων ακραίων Ισλαμιστικών κύκλων.

 

 

Άνοιξε το τζαμί στην Αθήνα- Οι πρώτες φωτογραφίες

 

 

                               Το θέμα ξεκίνησε από το ...1890

 

        Αν και η επίσημη συζήτηση για το τζαμί άρχισε το 2006 το θέμα είναι πολύ παλιό. 

Το 1890, παραχωρήθηκε στην οθωμανική κυβέρνηση οικόπεδο στον Πειραιά για την ανέγερση τζαμιού. 

Η Ελλάδα το 1913 ανέλαβε την υποχρέωση οικοδόμησης τεμένους στην Αθήνα και τεσσάρων άλλων στην υπόλοιπη χώρα με  δικά μας χρήματα. Ωστόσο η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, απάλλαξε τη χώρα μας από τη σχετική υποχρέωση.

Το 1934 παραχωρήθηκε στην αιγυπτιακή κυβέρνηση οικόπεδο σε περιοχή  του Ζωγράφου για την ανέγερση τεμένους και πολιτιστικού κέντρου.

Το 1940 το θέμα επανήλθε από τον Μεταξά, χωρίς να υπάρξει συνέχεια, λόγω του πολέμου.

Το 1956, η κυβέρνηση συζήτησε την επαναλειτουργία του Φετιχιέ Τζαμί,στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά, ενόψει της επίσκεψης του Νάσερ στην Ελλάδα. Το Φετιχιέ Τζαμί κτίστηκε από τους Τούρκους σε ανάμνηση της κατάκτησης της Αθήνας.

Επί χούντας, ο Στ. Παττακός προσπάθησε να επαναλειτουργήσει το Φετιχιέ Τζαμί, ως μία χειρονομία προς τους Αραβες αλλά και τους μουσουλμάνους επισκέπτες. 

Αργότερα, ο Κ. Καραμανλής, όπως και ο Ανδρέας Παπανδρέου, είχαν ανακοινώσει την πρόθεση να κατασκευάσουν τζαμί. 

Η συζήτηση επανήλθε το 2000, κατά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, οπότε ψηφίστηκε ο Ν. 2833/2000 με τον οποίο χωροθετήθηκε το Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Παιανία, με χρηματοδότηση της Σαουδικής Αραβίας. Αντέδρασαν σθεναρά κάτοικοι της περιοχής και η Εκκλησία, παρά το γεγονός, ότι είχε συμφωνήσει για την κατασκευή του και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Το σχέδιο ναυάγησε, επειδή είχε προκριθεί η κατασκευή του σε ένα λοφίσκο 200 μέτρα από την Αττική Οδό, με το σκεπτικό ότι  «δεν μπορεί η πρώτη εικόνα των ταξιδιωτών από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος να είναι ένας μιναρές».

Το 2006, η Μαριέττα Γιαννάκου έλαβε νέα πολιτική απόφαση και ακολούθησε ο Ν. 3512, που ορίζει την κατασκευή αποκλειστικά και μόνο τεμένους στον Ελαιώνα. Το έργο ανέλαβε εξ ολοκλήρου το Δημόσιο και ο ιμάμης θα ορίζεται από την ελληνική πολιτεία, η οποία και θα έχει και την πλειοψηφία στο Δ.Σ. του τεμένους.

Το 2010 η κυβέρνηση ανακοίνωσε την άμεση έναρξη των οικοδομικών εργασιών στο Βοτανικό. Μετά από αλλεπάλληλους άγονους διαγωνισμούς, αντιδράσεις της Εκκλησίας και προσφυγές στο ΣΤΕ, τον Οκτώβριο του 2016 υπογράφτηκε η σύμβαση με κοινοπραξία τεσσάρων εταιρειών. 

Οι προκαταρκτικές εργασίες άρχισαν το Νοέμβριο του 2016, σταμάτησαν όμως, έπειτα από επέμβαση της Αστυνομίας για να εκκενωθεί ο χώρος, καθώς τελούσε υπό κατάληψη από διάφορες ομάδες οργανώσεων και πολιτών που είχαν τη στήριξη της Χρυσής Αυγής και δεν ήθελαν να γίνει το τζαμί.

To 2017, με μόνους αντίθετους τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή, ψηφίστηκε από τη Βουλή η διάταξη για τη λειτουργία του ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό και ξεκινά η κατασκευή του. 

      Σήμερα, τα άτυπα και κανονικά τζαμιά στην Ευρώπη ανέρχονται σε 6.000. Η Αγγλία έχει 1.600 μουσουλμανικά τεμένη και η Γαλλία 1.500, περισσότερα ακόμη και από τα τζαμιά της Κωνσταντινούπολης. Στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 120 άτυποι χώροι προσευχής για τους πολυάριθμους μουσουλμάνους που ήδη ζουν εδώ.

 

 

 

Πηγές:

ikivotos.gr

skai.gr

lifo.gr

alphafreepress.gr 

huffingtonpost.gr

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου