Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Ιερώνυμος: «Δεν υπάρχει άγιο φως πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας»












      Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνέντευξή του το βράδυ του Σαββάτου, στον ΑΝΤΕΝΝΑ, αναφέρθηκε σε όλα τα εκκλησιαστικά θέματα των ημερών, προκειμένου όπως είπε, «...να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την πανδημία για να σωθεί ο άνθρωπος»

 

Αναφορικά με τις κλειστές Εκκλησίες:

«... μας έχει συγκλονίσει ως γεγονός», αλλά «δεν είναι το όνειρό μας να κάνουμε οικονομία σε όλες τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι η ανάγκη». Εν συνεχεία, μίλησε για την ανάγκη να μείνουμε σπίτι, στις «κατ’ οίκον εκκλησίες» και  ότι «κλεινόμαστε στο σπίτι μας, όχι επειδή φοβόμαστε, αλλά επειδή αγαπάμε τον άνθρωπο και προσευχόμαστε». 

 

 - Έχει ενδιαφέρον η θέση που εξέφρασε σχετικά με τη μεταφορά του Αγίου Φωτός το βράδυ της Ανάστασης:

«Το ‘Αγιο Φως υπάρχει πάντοτε στην Εκκλησία. Παλαιότερα, πριν γίνουν όσα γίνονται σήμερα για την υποδοχή, έπαιρναν το φως από κανδήλι της Αγίας Τραπέζης. Δεν υπάρχει ‘Αγιο Φως πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας».

 

 - Σχετικά με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ανέφερε ότι είναι θέμα που αφορά την Εκκλησία και όχι την Πολιτεία, αλλά ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είναι εγωιστική η στάση κάποιων, που επιμένουν ότι θέλουν να κοινωνήσουν, αγνοώντας ότι λόγω της συνάθροισης είναι πιθανό να μεταδοθεί ο ιός».

 

- Για τις προσωπικές θέσεις που εκφράζουν ιερείς και αρχιερείς προκαλώντας σύγχυση στους πιστούς, ο Αρχιεπίσκοπος είπε, πως έτσι δίδεται η εντύπωση ότι πρόκειται για  προσωπικούς εγωισμούς και όχι για πραγματικό ενδιαφέρον για τη Θεία Λειτουργία και διαβεβαίωσε: 

«Σε αυτήν την περίπτωση θα ήθελα να διαβεβαιώσω, ότι τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και θεωρώ όλης της Ιεραρχίας, πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να επικρατήσει το πνεύμα της οικονομίας της Εκκλησίας και η προσπάθεια να συνεργαστούμε όχι μόνο με την Πολιτεία, αλλά και με οποιονδήποτε φορέα επιθυμεί, να συνεργαστούμε για να ζήσει ο κόσμος».

 

- Για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία:

«Θα αλλάξουν πολλά πράγματα, όπως άλλαξαν και στο παρελθόν. Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε αυτοκριτική συλλογική».

 

      Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε γιατρούς, νοσηλευτικό και ερευνητικό προσωπικό για την αυτοθυσία τους και ευχήθηκε να τους φωτίσει ο Θεός στον αγώνα τους. Καταληκτικά, σημείωσε πως χρειάζεται κουράγιο σε όλους και πως θα ξεπεραστεί αυτό και θα έρθουν πάλι μέρες που θα ζήσουμε όμορφα. Ευχή του, το αποτέλεσμα της εσωτερικής διεργασίας στο ταμείο μας, στους λογισμούς μας, στις σκέψεις και στις αποφάσεις μας να είναι τέτοιο που θα επηρεάσει το μέλλον το δικό μας και το μέλλον της κοινωνίας που έρχεται.

 

 

 

2 σχόλια:

  1. Έτσι ακριβώς εκφράζεται ένας ιερωμένος με μόρφωση, καλλιέργεια και κυρίως βαθειά θεολογική κατάρτιση. Άψογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή