Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ανοικτή επιστολή του Αρμάνι, για τη μόδα μετά τον κορωνοϊό




Οι γίγαντες της μόδας ξυπνάνε το 2019




       «Η πολυτελής μόδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να προσφέρεται για γρήγορη κατανάλωση. Δεν μπορεί ένα κοστούμι ή ένα σακκάκι μου να κάθεται 3 εβδομάδες στο κατάστημα και μετά να θεωρείται ήδη ξεπερασμένο και να αντικαθίσταται από καινούρια, αλλά παρόμοια κομμάτια». Αυτό το μικρό περιεκτικό απόσπασμα από την ανοικτή επιστολή του Giorgio Armani στο έγκριτο site μόδας WWD, συνοψίζει ολόκληρο τον κόσμο της μόδας όπως τον ξέραμε μέσα σε 3 γραμμές. 

Η επιστολή συντάχθηκε ως απάντηση σε ένα μακροσκελές άρθρο-έρευνα που δημοσίευσε το WWD για τη μόδα στην μετά-κορωνοϊού εποχή. Στο άρθρο, διάσημοι σχεδιαστές συγκλίνουν στην ανάγκη για λιγότερα, ποιοτικά και διαχρονικά ρούχα.

«Έθετα για χρόνια αυτά τα ερωτήματα, σε συνεντεύξεις τύπου και μετά τα show μου, αλλά συχνά δεν ακουγόμουν ή είχα θεωρηθεί ως ηθικολόγος. Η σημερινή κατάσταση, εντούτοις, δείχνει ότι μία προσεκτική και στρατηγική επιστροφή σε χαμηλότερους ρυθμούς που είναι ο μόνος τρόπος διαφυγής -ένας τρόπος να αποκτήσει ξανά αξία η δουλειά μας και να την επανεκτιμήσουν οι καταναλωτές. Η κάθοδος για τη βιομηχανία της μόδας ξεκίνησε όταν οι οίκοι άρχισαν να υιοθετούν τις πρακτικές της fast fashion», γράφει ο Armani. 

«Αυτή η κρίση, είναι μια ευκαιρία να επιστρέψουμε στην αυθεντικότητα. Αρκετά με τη μόδα ως μάρκετινγκ, αρκετά με τα cruise shows σε τοποθεσίες ανά τον κόσμο και τις μεγαλοπρεπείς επιδείξεις που σήμερα μοιάζουν ελαφρώς ανάρμοστες -τεράστια σπατάλη χρημάτων χωρίς νόημα», κλείνει ο σχεδιαστής.




                          Τις ίδιες απόψεις και η Άννα Γουίντουρ

    

Η «ιέρεια» του στυλ που άλλαξε τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες ... 
Η «βασίλισσα της μόδας», η ιστορική διευθύντρια της Vogue,  Άννα Γουίντουρ, δήλωσε χαρακτηριστικά σε συζήτηση της εκπομπής τής Ναόμι Κάμπελ  στο YouTube:



 «Οι ξέφρενοι ρυθμοί που χαρακτήριζαν την βιομηχανία της μόδας ήταν εκτός ελέγχου και κάποια στιγμή έπρεπε να μπει ένα φρένο. «Πρέπει να κάνουμε πολύ λιγότερες επιδείξεις», είπε. «Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην βιωσιμότητα, στην ποιότητα, στην πολυτέλεια και στην δημιουργία. Πρέπει να αναδείξουμε την τέχνη της μόδας και το design της μόδας. Πρέπει να κόψουμε ταχύτητα και να απολαύσουμε την διαδρομή και να μην αναζητούμε διαρκώς το νέο και το επόμενο».






Δωρεά 1,2 εκατ. ευρώ από τον Giorgio Armani σε ιταλικά νοσοκομεία ...
Μόλις ξεκίνησε το δράμα του κορωνοϊού στην Ιταλία, ο Αρμάνι εκτός από μεγάλη οικονομική ενίσχυση στα νοσοκομεία, έδωσε εντολή τα εργοστάσια του στην Ιταλία να παράγουν στολές προστασίας για το ιατρικό προσωπικό....







1 σχόλιο: