Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Στον καιρό των τσιγγάνων




Οι Τσιγγάνοι της Ευρώπης εκπέμπουν SOS




      Η αλήθεια είναι, πως όλοι γνωρίζαμε ότι οι καταυλισμοί των Ρομά είναι υγειονομική βόμβα, ένα θέμα που η κοινωνία μας συνεχίζει "να κρύβει κάτω από το χαλί". Για πολλά χρόνια δε μας απασχολούσε καν, διότι θεωρούσαμε ότι η βόμβα αυτή έπεφτε μόνο στους ...ίδιους. Όμως να που κορωνοϊός μάς ξεκαθάρισε, ότι  δεν είναι καθόλου έτσι.

 

Αυτοί οι (ανεπιθύμητοι) συμπολίτες μας κυκλοφορούν παντού όπως όλοι μας, ασκώντας κάθε είδους δραστηριότητα. Μεγάλο μέρος αυτού του πληθυσμού διαβιώνει σε καταυλισμούς, με συνθήκες άθλιες και στο περιθώριο. Αυτοί οι Ρομά είναι λίγο-πολύ ξεχασμένοι και μερικές φορές το προτιμούν κιόλας, ειδικά όταν λειτουργούν "κάτω από το ραντάρ" του νόμου, προκειμένου να κερδίσουν τα προς το ζην.. Άλλωστε έτσι δε γίνεται και στις κάθε λογής φαβέλλες του κόσμου τούτου;

Το κράτος μας έχει μια μάλλον θολή εικόνα τού ποιοί είναι, τί δουλειές κάνουν, πόσοι είναι χρήστες, πόσα παιδιά έχουν και αν πάνε σχολείο, πόσοι είναι εμβολιασμένοι. 

Εγκαταλείποντας στο περιθώριο μια κοινωνική ομάδα, χωρίς εκπαίδευση και φροντίδα, αναπόφευκτα εισπράττουμε πια, το επιτίμιο της αδιαφορίας: την παραβατικότητα. 

 

Κορωνοϊός - Λάρισα: Αποκλειστικές φωτογραφίες: Τσιόδρας και ...
Από την πρόσφατη επίσκεψη Τσιόδρα και Χαρδαλιά στο συνοικισμό Ρομά στη Ν. Σμύρνη Λάρισας, προκειμένου να πείσουν για καραντίνα...

 

Τώρα όμως, ο κίνδυνος μεγαλύτερος! Πρέπει να πειστούν να παραμείνουν σε καραντίνα, πληθυσμοί που βασίζουν την επιβίωσή τους μόνο στην επαφή με τον έξω κόσμο.  

Άραγε θα καταλάβουμε επιτέλους, ότι όταν επιμένουμε να διατηρούμε β' και γ' κατηγορίας πολίτες, έρχεται η στιγμή των συνεπειών;




*


* Ederlezi: Το τσιγγάνικο παραδοσιακό τραγούδι των Βαλκανίων, που έγινε διάσημο όταν χρησιμοποιήθηκε στην ταινία του Ο καιρός των Τσιγγάνων (1988) σε σκηνοθεσία του Εμίρ Κουστουρίτσα. Ederlezi, ονομάζεται η γιορτή της επιστροφής της άνοιξης στις 6 Μαΐου, του Αγίου Γεωργίου σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο.



            
Κάποιοι από τους Ρομά εργάζονται σε λαϊκές αγορές και ως εκ τούτου έχουν έρθει σε επαφή με αρκετούς ηλικιωμένους, όχι μόνο της πόλης, αλλά και διαφόρων περιοχών της περιφέρειας. Εξ ου και αποφασίστηκε οι λαϊκές αγορές να κλείσουν σε όλον τον νομό Λάρισας. Πηγή: Protagon.gr
βασίζουν την επιβίωσή τους από την επαφή με τον έξω κόσμο. Πηγή: Protagon.gr βασίζουν την επιβίωσή τους από την επαφή με τον έξω κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου