Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Πουπέκι, ένα παραδοσιακό γλυκό για τις Αποκριές, από τα Σπάτα




      Για την ακρίβεια, όχι μόνο από τα Σπάτα, αλλά και από τα υπόλοιπα Μεσόγεια και από άλλες περιοχές που κατοικούν Αρβανίτες, όπως Βοιωτία, Αργολίδα, νησιά του Αργοσαρωνικού και αλλού. Αν σκεφθεί κανείς ότι παλιότερα σπάνιζαν τα γλυκά στα σπίτια, μιας και οι νοικοκυρές τα έφτιαχναν μόνο σε γιορτές και σε ιδιαίτερες περιστάσεις, το πουπέκι ήταν έδεσμα που ιδιαίτερα τα παιδιά το περίμεναν με λαχτάρα. 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για πουπέκι συνταγη





Συναντάται ως αποκριάτικο γλυκό στις ίδιες περιοχές, με μικρές παραλλαγές, πάνω από έναν αιώνα. Είναι ένα είδος γαλατόπιτας και μοιάζει επίσης με το γαλακτομπούρεκο, όμως έχει φύλλο μόνο στη βάση και δεν είναι σιροπιαστό. Λέγεται, πως στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, η ονομασία "πουπέκι'', σημαίνει "χωρίς καπάκι", επειδή δε σκεπάζεται με φύλλο.

Αν και σήμερα, συχνά το εμπλουτίζουν με διάφορους τρόπους, π.χ προσθέτουν ξύσμα πορτοκαλιού, καραμελωμένη επίστρωση κλπ. κλπ, η παρακάτω συνταγή από τα Σπάτα* είναι η παλιά, απλή, και προφανώς αυθεντική, διότι είναι η μοναδική στην οποία δε χρησιμοποιείται καν σιμιγδάλι, αλλά αλεύρι.

 

Doodle style drama or theater masks illustration in vector format suitable for web, print, or advertising use. - stock vector

                                                   Υ Λ Ι Κ Α

 

Ζύμη για το φύλλο                                            Για την κρέμα

 

400 γρ. αλεύρι                                           1 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο

2/3 κούπας νερό                                         1 1/4 κούπας αλεύρι σταρένιο

1/4 κούπας ελαιόλαδο                                 11/2 κούπα ζάχαρη        

λίγο αλάτι                                                  80 γρ βούτυρο φρέσκο

2 κουταλάκια ζάχαρη                                  4 αυγά

                                                                 λίγη κανέλλα σκόνη και άρωμα βανίλιας

 

                                               Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η

Για το φύλλο:

Σε λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό, χλιαρό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και μαλακή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα.

Βουτυρώνουμε ταψί, διαμέτρου 30 εκ. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο φύλλο, το στρώνουμε στο ταψί με προσοχή και κανονίζουμε να περισσεύει λίγο έξω από αυτό. Αλείφουμε το φύλλο με βούτυρο. 

 

Για την κρέμα

Βράζουμε το γάλα, το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Μόλις δέσει η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ρίχνουμε το βούτυρο και στη συνέχεια τα αυγά πολύ καλά χτυπημένα. Ανακατεύουμε πολύ καλά το μίγμα. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στο φύλλο. Γυρίζουμε με προσοχή το φύλλο που περισσεύει πάνω στη κρέμα και το βουτυρώνουμε.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ( 180°C), ώσπου να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Όταν κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλλα και σερβίρουμε!

 





    



 

 

   

   *Από την Καλομοίρα Δ. Πρίφτη και περιλαμβάνεται στο βιβλίο τής Μαρίας Κουλοχέρη, "Γεύσεις παραδοσιακές και νόστιμες από τα ΣΠΑΤΑ",  Σπάτα 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου