Το θέατρο Θορικού χρονολογείται μεταξύ 525- 480 π.Χ. και θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στην Ελλάδα. Βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του λόφου Βελατούρι, λίγο πριν τη βόρεια είσοδο της πόλης του Λαυρίου, έχει εύκολη πρόσβαση και ελεύθερη είσοδο.
Εκτός από το σχήμα, εντυπωσιάζει και η θέση του, με εξαιρετική θέα στη θάλασσα, στην ακτογραμμή με τους μικρούς κολπίσκους και τις παραλίες, στα βράχια της Μακρονήσου, στην ενδοχώρα της Λαυρεωτικής και στον κάμπο με τις πανάρχαιες ελιές…
Το εντυπωσιακό είναι, ότι δεν έχει κυκλικό σχήμα όπως τα μεταγενέστερα αρχαία θέατρα, αλλά ελλειψοειδές με ορθογώνια ορχήστρα. Έχει 21 σειρές καθισμάτων και χωρητικότητα 4.000 ατόμων. Το χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για παραστάσεις, αλλά και για τις συνεδριάσεις των πολιτών του Δήμου.
Προχτές, οι κερκίδες είχαν και ...βλάστηση. |
Στην ανατολική πλευρά του λόφου βρίσκεται ο μεγαλύτερος θολωτός τάφος της Μυκηναϊκής περιόδου και κοντά στην κορυφή τα ερείπια των υπόλοιπων τάφων.
Θολωτός μυκηναϊκός τάφος |
Στη δυτική μεριά της ορχήστρας, υπήρχε ένας ναός αφιερωμένος στο θεό Διόνυσο και σήμερα σώζονται μόνο τα θεμέλια. Ανατολικά, μπορεί να δει κανείς τη βάση ενός βωμού που διασώζεται, καθώς και μια αίθουσα με λαξευμένους φυσικούς πάγκους, που χρησιμοποιούνταν για τις συνεδριάσεις του Δήμου Θορικιέων, χρονολογούνται δε, στα μέσα του 5ου αι. π.Χ.. Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες αρχαίες δεξαμενές και αρχαία μεταλλευτικά πλυντήρια.
Ο Δήμος του Θορικού
Ο Θορικός ήταν ένας από τους Δήμους της Αττικής. Αποτελούσε πολύ σημαντική παράλια πόλη της λεγόμενης Λαυρεωτικής. Είχε τον έλεγχο των γειτονικών μεταλλείων του Λαυρίου, όπου κατά την αρχαιότητα γίνονταν εξορύξεις μολύβδου και αργύρου και θεωρείται η αρχαιότερη βιομηχανική πόλη της Ευρώπης.
Ναός της Δήμητρας και Κόρης |
Από τον αρχαίο Δήμο σήμερα σώζονται, εκτός από το θέατρο, τα μέρη του οικισμού όπου γινόταν η επεξεργασία των μετάλλων, ένας τετράγωνος πύργος του 4ου αιώνα π.Χ., τα νεκροταφεία και το ιερό της Δήμητρας και της Κόρης. Το ιερό αυτό είναι ένα μεγάλο μαρμάρινο δωρικό οικοδόμημα σε σχήμα διπλής στοάς, του 5ου αι. π.Χ., που έχει γίνει γνωστό ως «ναός της Δήμητρας και Κόρης», από σχετική επιγραφή που βρέθηκε στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου