Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Takis (1925-2019)



Αποτέλεσμα εικόνας για sculptor takis tate gallery





       Ο διεθνώς καταξιωμένος γλύπτης Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης) έφυγε από τη ζωή στα 94 του χρόνια. Αυτοδίδακτος, με πολυκύμαντη ζωή, υπήρξε ένας από τους ανανεωτές της γλυπτικής τέχνης.



takis

Ήταν το  έκτο παιδί μιας οικογένειας με εφτά παιδιά, που δοκιμάστηκε σκληρά από τη φτώχεια. Στην Κατοχή, ως ηγετικό στέλεχος της ΕΠΟΝ φυλακίστηκε για τη δράση του. Μεταπολεμικά κινείται μέσα σε καλλιτεχνικές παρέες, που ορίζονται ως οι πρώτοι Υπαρξιστές στην Ελλάδα.  



Το 1952 δημιουργεί το πρώτο του ατελιέ με παιδικούς του φίλους, μεταξύ των οποίων και ο Μίνως Αργυράκης, ενώ στα τέλη του 1953 αναχωρεί για το Παρίσι.  Το 1968 προσκαλείται με υποτροφία ως ερευνητής από το πανεπιστήμιο του ΜΙΤ και φτιάχνει μια σειρά από ηλεκτρομαγνητικά γλυπτά. Το 1974, έχοντας επιστρέψει στο Παρίσι, δημιουργεί τα Ερωτικά του γλυπτά.
Το 1986 έρχεται στην Ελλάδα και ιδρύει το Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (KETE) στο Γεροβουνό Αττικής, στην περιοχή της Πάρνηθας, του οποίου τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το 1993.

Η καλλιτεχνική του έκφραση βασίστηκε κυρίως στη λειτουργική χρήση των φυσικών νόμων και στο συνδυασμό της επιστήμης και της τεχνολογίας με την τέχνη. Το φως, αλλά και η κίνηση σε κάθε της μορφή -μηχανική, ηλεκτρομηχανική, θερμική, μαγνητική, υδροδυναμική - είναι βασικοί πυρήνες του έργου του.



Αποτέλεσμα εικόνας για sculptor takis


                                      

                             Διεθνής αναγνώριση


      Στη Γαλλία, σπουδαία μουσεία έχουν οργανώσει μεγάλες αναδρομικές εκθέσεις αφιερωμένες στον καλλιτέχνη. Το έργο του εκτίθεται επίσης, στους κήπους της UNESCO στο Παρίσι και στην περιοχή της Défense, όπου η γαλλική κυβέρνηση του παραχώρησε το μεγαλύτερο δημόσιο χώρο που δόθηκε ποτέ στην ιστορία του Παρισιού σε καλλιτέχνη: 3500 τ.μ. για ένα «δάσος» από 49 Φωτεινά Σινιάλα.  
Έχει επίσης συμμετάσχει δύο φορές στη Documenta στο Κάσελ, μια φορά στην Biennale της Βενετίας και το 1985 στην Biennale του Παρισιού όπου τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο.
Το 2001, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδίδει στο ίδρυμα Takis (Κ.Ε.Τ.Ε.)  τιμητική πλακέτα για την προσφορά του καλλιτέχνη. 



Αποτέλεσμα εικόνας για sculptor takis tate gallery 
 Προς τιμήν του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, η Tate Modern στο Λονδίνο διοργάνωσε έκθεση σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης, όπου θα μεταφερθεί τον προσεχή Νοέμβριο. Στην Ελλάδα, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα τη φιλοξενήσει από τον Μάιο του 2020. Τα έργα του κοσμούν τις μόνιμες συλλογές των σπουδαιότερων μουσείων του κόσμου όπως του George Pompidou στο Παρίσι, του ΜΟΜΑ και το Guggenheim Museum της Νέας Υόρκης, της De Menil Collection στο Χιούστον, της Tate Modern του Λονδίνου, της Peggy Guggenheim Collection στη Βενετία.



 


Η Γαλλική Δημοκρατία είχε αφιερώσει και γραμματόσημό της στον Τakis, το 1993, κοσμώντας το με την κόκκινη σπείρα του.







                                      


                           Η τελετή αποχαιρετισμού



Το Ίδρυμα Τάκις - ΚΕΤΕ ενημερώνει για την τελετή αποχαιρετισμού στον μεγάλο πρωτοπόρο της τέχνης: 

"Η τελετή αποχαιρετισμού του Takis θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο 2019 στο αγαπημένο του Γεροβουνό, όπου θέλησε να σκορπιστούν οι στάχτες του. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Το Ίδρυμα Τάκις - ΚΕΤΕ και η οικογένεια του Takis επιθυμούν αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, το έργο των οποίων ο Takis εκτιμούσε ιδιαίτερα".





Αποτέλεσμα εικόνας για sculptor takis tate gallery





 







Πηγές: newsit.gr, dofaq.co/gr/takis, culturenow.gr



1 σχόλιο:

  1. Γιατί, νέοι είτε επιστήμονες είτε καλλιτέχνες, όταν φεύγουν από αυτή τη βαλτωμένη χώρα, απογειώνονται;; Ρητορικό το ερώτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή