Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

"Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις"... Η ιστορία μιας φράσης



Αποτέλεσμα εικόνας για τον αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις




      Είναι η πασίγνωστη φράση του Ουμπέρτο Έκο (Umberto Eco), που όμως ο ίδιος ποτέ δεν εννοούσε τη σημασία, που της δίνουμε εμείς σήμερα! Η φράση άρεσε και έμεινε στη μνήμη, διότι δημιουργεί την εντύπωση, πως το μήνα αυτό ζούμε διαφορετικά και η ζωή μας αποκτά μια μυστήρια τελετουργική ηρεμία και ξενοιασιά... 

Το  Σεπτέμβριο του 1990, ο Έκο έγραψε το περίφημο σημείωμά του στην ιταλική επιθεώρηση "L' Espresso", με τίτλο, «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Mια κριτική που απευθυνόταν στους δημοσιογράφους και αφορούσε  την ποιότητα της ενημέρωσης. 


                               
Σχετική εικόνα




                                                Η αφορμή


      Ήταν Αύγουστος του 1990, όταν ο Έκο είχε απομονωθεί σε ένα μικρό νησί στον Ειρηνικό. Τότε είχε ξεσπάσει και ο πόλεμος του Κόλπου. Εκεί δεν υπήρχε ιντερνέτ ή τηλεόραση και η μοναδική του ενημέρωση ήταν ένα τετρασέλιδο εφημεριδάκι για τουρίστες, γραμμένο στα αγγλικά, που περιείχε όποια πληροφορία οι συντάκτες του θεωρούσαν σημαντική. Μεστά, ουσιαστικά. Τότε κατάλαβε, ότι τον Αύγουστο που όλοι πάνε διακοπές, τα media γεμίζουν με ανούσιες ειδήσεις και άχρηστες πληροφορίες. Θα προτιμούσε κάθε μέρα να ενημερώνεται από ένα σύντομο ανάλογο εφημεριδάκι παρά να δέχεται τον ορυμαγδό των πληροφοριών με  ανούσιες ειδήσεις μηδαμινής χρησιμότητας. 
Ο Ουμπέρτο Έκο τόνιζε στο άρθρο του, ότι η ποιότητα, η αξία και η εγκυρότητα της ενημέρωσης για τον αναγνώστη, μπορεί να επιτευχθεί μόνον όταν η δημοσιογραφία αποκοπεί από το λώρο της ματαιοδοξίας της και επικεντρωθεί στις ουσιαστικές ειδήσεις.



1 σχόλιο:

  1. Σε όλο τον κόσμο αυτό συμβαίνει με τα ΜΜΕ, αλλά στην Ελλάδα έχουμε και μια άλλη ιδιαιτερότητα. Ακριβώς τον Αύγουστο κάποιοι καραδοκούν και παίρνουν κάτι αποφάσεις πολύ σημαντικές για μας αλλά χωρίς εμάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή