Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών




Αποτέλεσμα εικόνας για πρωτοι στα αντιβιοτικα  
      Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας την αυστηρή εφαρμογή του νόμου, που προβλέπει την απαγόρευση χορήγησης φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή. Μάλιστα έχει κάνει και αναφορά στην Εισαγγελία.





«Δυστυχώς η χώρα μας, κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη, στην κατανάλωση αντιβιοτικών, που έχει οδηγήσει σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών, στα αντιβιοτικά, σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει. Προσθέτει, ότι οι ανθεκτικές λοιμώξεις αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα, για την Δημόσια Υγεία, το οποίο πολλές φορές έχει επισημανθεί από την επιστημονική κοινότητα, χωρίς όμως η πολιτεία να έχει λάβει μέχρι σήμερα μέτρα, για την αντιμετώπισή του. 



Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και αντιβιοτικά «για ώρα ανάγκης»!




      Να σημειωθεί, ότι πλέον θεωρείται, πως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών. Γεγονός είναι, ότι το 9% των ασθενών στο ΕΣΥ εκδηλώνει λοίμωξη μέσα στο νοσοκομείο.  Στη χώρα μας σχετίζονται τουλάχιστον 1.000 θάνατοι ετησίως με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. 

Δημοσκοπήσεις στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έδειχναν πως 1 στους 2 Έλληνες παίρνει αντιβιοτικά, κατά κανόνα χωρίς λόγο. Καταναλώνουν αντιβιοτικά κυρίως για το συνάχι, τον βήχα και τον πονόλαιμο, δηλαδή για ιώσεις. Μάλιστα 3 στα 4 παιδιά κάτω των 18 ετών λάμβαναν αντιβιοτικό. Επίσης, 1 στους 3 Έλληνες (35%) δήλωσε ότι έχει σταθερά αντιβιοτικά στο σπίτι «για ώρα ανάγκης»!!





Πηγές: lifo.gr (από ΑΠΕ-ΜΠΕ, onmed.gr, iefimerida.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου