Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Στην Αρτέμιδα, το εκκλησάκι των Αγίων Σπυρίδωνα και Παντελεήμονα, σε διάφορες φάσεις!



    

       Κάποτε, υπήρχε ένα λευκό, απλό και απέριττο ξωκκλήσι, σε μια υπέροχη τοποθεσία, εκεί που σκάει  το κύμα στα βράχια της Αλυκής. 







Κτίστηκε από Σπαταναίους και είναι αφιερωμένο στους Αγίους Σπυρίδωνα και Παντελεήμονα. Οι ειδικοί τοποθετούν το (αρχικό) κτίσμα στα τέλη του 19ου αιώνα.    







Αποτέλεσμα εικόνας για spata laografia αγιος σπυρίδων
1959. Υπήρχαν μόνο βράχια.. Τώρα, τσιμέντωμα της ακτής και πλήρης αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος!*



Στη μορφή αυτή παρέμεινε πάρα πολλά χρόνια. Από το 1995, ξεκίνησαν οι βασικές και απανωτές ανακαινίσεις. 
Αρχικά, μεταξύ των άλλων βελτιώσεων, αντικατέστησαν το εσωτερικό δάπεδο και το επένδυσαν με γυαλιστερά πλακάκια, κατάλληλα για λουτρό! Πρόσθεσαν επίσης, ένα μπετονένιο κιόσκι, κάτι σαν ...ημιϋπαίθριο και δύο μόνιμα μεγάφωνα στην κορφή:



Αποτέλεσμα εικόνας για attikanet Στην Αρτέμιδα, το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα




Αργότερα σκέφτηκαν, "ας του βάλουμε λίγο χρωματάκι" και έβαψαν την μπετονένια επέκταση και τις μπορντούρες στα παράθυρα, θαλασσί - ουρανί:









Μετά από λίγο καιρό, σκέφτηκαν πάλι: "Μήπως να αλλάζαμε το θαλασσί σε κάτι μπλε - ελεκτρίκ, για να δείξει λίγο"; Και ιδού το αποτέλεσμα: 
 







Και τελικά το εκκλησάκι μας στις γιορτές του είναι έτσι: Με τα μεγαφωνάκια του, με τις πολύχρωμες γιρλάντες του... Θου Κύριε!






     



Α! Δεν έφταναν όλα αυτά και πριν λίγα χρόνια, κάλυψαν τμήμα της πρόσοψης με μια μπλε τέντα!




 





Η οποία τέντα, εκτός της άσχετης τοποθέτησής της, σήμερα είναι πια, ρυπαρή και φθαρμένη. 




 






      Προφανώς, υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή (ίσως σύλλογος, ιερωμένοι ή ιδιώτες), που συντηρούν το εκκλησάκι και το φροντίζουν. Όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό, πως όλα πρέπει να γίνονται κάτω από την εποπτεία και τις συμβουλές των ειδικών. 

Θα έπρεπε επίσης, οι αρμόδιοι, όπως είναι η ναοδομία, πιθανόν οι αρχιτέκτονες του Δήμου, αλλά και η Μητρόπολη, να επιληφθούν, ώστε οι επεμβάσεις είτε αφορούν μεγάλους ναούς είτε ξωκκλήσια, να γίνονται σωστά. 
Είναι απολύτως σίγουρο, ότι ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος θα αντιληφθεί  το θέμα, αφού έχει εκφραστεί αρκετές φορές και μάλιστα δημόσια, για τη μεγάλη σημασία της αισθητικής των εκκλησιαστικών χώρων, όπως είναι ναοί και μοναστήρια.


Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια "ανακαίνιση", ούτε με την αισθητική συνάδει, ούτε με τη μνήμη του τόπου, ούτε με την ιερότητα του χώρου.  





*Η φωτογραφία είναι από οικογενειακά αρχεία και επίσης περιλαμβάνεται στη συλλογή του Πολιτιστικού Συλλόγου Σπάτων "Οι Φίλοι της Γνώσης"





13 σχόλια:

  1. Η τέντα είναι όλα τα λεφτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την τέντα στον Άγιο Γιάννη να δείτε. Πολυτελείασ δεν μπορω να πω, αλλά θυμίζει καφετέρια! Στο εκκλησάκι έχτισαν και μια προσθήκη που χαλάει τελείως το σχήμα του. Τα παντα θυσιάζονται αρκεί να βολεύει γάμους και βαφτίσια

      Διαγραφή
    2. Σύλλογος Υπαπαντη26 Ιουλίου 2019 στις 2:38 π.μ.

      Μπορεί να είναι έτσι όπως τα λέτε έχετε δει στο πίσω μέρος του που κοντεύει να πέσει γιατί δεν επιτρέπει η κτηματικη να γίνει κάτι έχουμε ενημερώσει το πάτερ Γεώργιο που είναι υπεύθυνος της περιοχής και τον Νικόλαο δυστυχώς δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Για πηγαίνετε να ρίξετε μια ματιά και ύστερα να τα πούμε και για τα χρώματα που το έχουν βάψει. Ο σύλλογος Υπαπαντή πρόσφερε κάποιες εργασίες για την Αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής αλλά δεν φτάνει χρειάζεται τις άδειες των υπηρεσιών που αναφέρονται πιο πάνω.

      Διαγραφή
    3. Είναι δυνατόν να ζητάτε ακόμα περισσότερες παρανομίες; Στο σημείο αυτό έχουν γίνει τοίχοι αντιστήριξης και επιχωματώσεις στον αιγιαλό!!! Δικαιολογημένα η Κτηματική απαγορεύει και κανονικά θα έπρεπε να οδηγήσει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη, να εκδώσει πρωτόκολλα κατεδάφισης κλπ.

      Όσο για τον εξωραϊσμό στο εκκλησάκι, πρέπει όσοι ενδιαφέρονται, να καταλάβουν ότι πάντα πρέπει να συμβουλεύονται ειδικούς και να ζητούν νόμιμη άδεια για όσες εργασίες επιβάλλεται από το νόμο. Δεν είναι δυνατόν ο καθένας να γίνεται αρχιτέκτονας ή ναοδόμος!

      Διαγραφή
    4. Καλό θα ήταν να πάρετε φωτογραφίες και από την θάλασσα στο πίσω μέρος από το εκκλησάκι για να δείτε σε τι κατάσταση είναι το έδαφος είναι όλο κούφιο και μπορεί να σκοτωθούν άνθρωποι. Δεν μιλώ για παρανομίες αλλά για την ασφάλεια των πολιτών που κάθε μέρα πηγαίνει πόλις κόσμος και παιδιά.

      Διαγραφή
    5. Είμαι κάτοικος Αρτέμιδος 25 χρόνια τώρα το είδατε το εκκλησάκι έτσι.

      Διαγραφή
    6. Το άρθρο έχει ως κύριο θέμα την αισθητική του ναού, όπως βλέπετε. Όσο για την επικινδυνότητα από τις παράνομες επιχωματώσεις κλπ. στον αιγιαλό, υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, που θα συστήσουν τί πρέπει να γίνει (πιθανότατα κατεδάφιση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος).
      Από τη β' φωτογραφία - ντοκουμέντο, όπου φαίνεται το πίσω μέρος από το εκκλησάκι πριν 60 χρόνια, μπορείτε να συγκρίνετε και να αντιληφθείτε και το μέγεθος των αυθαιρεσιών που έγιναν, με συνέπεια τους κινδύνους που αναφέρετε...

      Διαγραφή
    7. ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΕΙΝΑΙ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΝΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ;


      Διαγραφή
    8. Θα τα πηραν τα μαντατα απο τις υπηρεσίες, γκρεμιστε θα τους ειπαν σιγουρα και τωρα κλαιγοντε. Ο αγιος να δωσει να μη γινει καμια στραβη και μετα να τρεχουνε και να μην προλαβαινουνε οι αυθαιρετουχοι...........


      Διαγραφή
  2. Πριν χρόνια είχε ανοίξει μια συζήτηση στα Σπάτα για τον εξωραϊσμό στα εξωκκλήσια. Δηλαδή αν ήταν σωστό που αφαιρούσαν τον ασβεστωμένο σοβά και εμφανίζονται ως πετρόχτιστα, αν αυτό είχε σχέση με την παράδοση κλπ.
    Όμως αυτό που συμβαίνει τώρα εδώ στον Άγιο Σπυρίδωνα, ξεπερνά κάθε φαντασία! Ανεξέλεγκτοι! Κρίμα και για το κόστος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Χάλια και η τριγύρω έκταση. Δίπλα ακριβώς από το εκκλησάκι υπάρχει το εγκαταλειμένο αυθαίρετο κτίσμα μια ταβέρνας, το κενό μιας παρατημένης λιμνούλας και όλα γύρω μια αλάνα μέσα στην εγκατάλειψη. Θα ήταν πολύ ωραίος χώρος περιπάτου, αλλά όλα δείχνουν μια περιφρόνηση και μια αδιαφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ. ΟΛΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΠΑΡΚΙΓΚ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ!


      Διαγραφή
  4. Αυτά δε συμβαίνουν άμα λειτουργεί γήπεδο μέσα στην πόλη; Όλη αυτή η όμορφη τοποθεσία θα εξυπηρετεί κυρίως το παρκάρισα. Σιγά μη νοιαστούν οι διοικούντες για αισθητική και παραδοσιακά εκκλησάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή