Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Πολιτιστικά καλοκαίρια και ηχορύπανση






 Σχετική εικόνα





      Να υπάρχει προσιτή ψυχαγωγία για όλους, είναι απαραίτητο και μάλιστα σε εποχές κρίσης και ανεργίας. Και είναι σημαντικό οι Δήμοι να φροντίζουν γι αυτό, μιας και είμαστε λαός εξωστρεφής και έτοιμος "να το ρίξει έξω". Είναι η υπέροχη ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, που εκτός των άλλων είναι και θεραπευτική στους δύσκολους καιρούς που περνάει..



                                       Η άλλη πλευρά της ιστορίας



     Είναι πολύ καλό, που φέτος το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος περιέχει αρκετές αξιόλογες εκδηλώσεις. Όμως την ίδια στιγμή που κάποιοι ψυχαγωγούνται, εκαντοντάδες άλλοι υποφέρουν! Δυστυχώς, οι περίοικοι κάθε συναυλίας και εκδήλωσης, υφίστανται, τις νυχτερινές ώρες, όχι μόνο το θόρυβο της μουσικής, αλλά και το συνεχές πηγαινέλα ανθρώπων και οχημάτων και επίσης κάθε είδους επιπλέον ρύπανση, όπως π.χ., τελευταίως, φωτορύπανση, με συνεχή ρίψη μεταμεσονύκτιων ...πυροτεχνημάτων. Αν υπολογίσουμε, ότι ο θόρυβος από το πολιτιστικό καλοκαίρι  αθροίζεται στα ντεσιμπέλ των νυχτερινών κέντρων, η  κατάσταση γίνεται αφόρητη. Κάποιες περιοχές μάλιστα, "εισπράττουν" συνεχή όχληση, αφού ο Δήμος επιλέγει κατά κανόνα τους ίδιους  χώρους συνεχώς. 

Παράδειγμα:

Στην πόλη των Σπάτων:

Τον Ιούνιο, μέσα σε 15 (μερικές συνεχόμενες!) βραδιές, 10 εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο, στο   α' Δημοτικό.


 Στην πόλη της Αρτέμιδος:

Σχεδόν όλο το καλοκαίρι (από 11/7 μέχρι 7/9)  23  εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο, στο λιμάνι.


Φυσικά, ένας Δήμος δεν είναι επιχειρηματίας της νύχτας και γιαυτό δεν  πρέπει να επιλέγει ή να ανέχεται διοργανώσεις εκδηλώσεων, που επιδεινώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών.







 Μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία ξεσήκωσε τα πλήθη





     Την ίδια στιγμή κάποιος συνάνθρωπος και συντοπίτης μας:



- είναι ασθενής και υποφέρει απάνθρωπα από τα  ντεσιμπέλ

- είναι αδύνατο να μελετήσει π.χ. για εξετάσεις ή για μια συνέντευξη πρόσληψης

- αναγκάζεται να μείνει άυπνος, ενώ την επομένη δουλεύει

- πενθεί και υποχρεώνεται να μετέχει σε χαρές και πανηγύρια 

- βλέπει το μωρό του να τινάζεται από τον ύπνο εξαιτίας τού εκκωφαντικού θορύβου

- στερείται του δικαιώματός του να καλεί φίλους ή συγγενείς  στο σπίτι του, για να ψυχαγωγηθούν χωρίς να ενοχλούν κανένα

- στερείται του δικαιώματός του να συνομιλεί με τους δικούς του,  να ακούσει τη μουσική που επιλέγει, να διαβάσει ένα βιβλίο,  ή απλά να δει μια ταινία στην τηλεόραση
  
- ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ, ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ 





ipiros 4

                           
                                  
                                 Και όμως λύσεις υπάρχουν




- Όλες οι εκδηλώσεις να γίνονται στους ήδη υπάρχοντες χώρους εκτός κατοικημένης περιοχής, που δεν ενοχλούν καθόλου ή πολύ λιγότερο, όπως π.χ. σε  Φαγιά. (Η  αλήθεια είναι, πως ήδη  2 προγραμματίστηκαν εκεί, αλλά όλες οι υπόλοιπες - 37 τον αριθμό - στην καρδιά του οικιστικού ιστού).


- Να αναζητηθούν εκτάσεις εκτός πόλης και να μετατραπούν σε μόνιμο χώρο ανοικτών πολιτιστικών  εκδηλώσεων. Υπάρχουν τέτοιοι χώροι (π.χ. το Μετόχι Βουρβά), αλλά και εκτάσεις δημοτικές και δημόσιες. Επιπλέον, σήμερα υπάρχει και δυνατότητα αγοράς σε πολύ χαμηλή τιμή.



                       Και σε κάθε περίπτωση, μέχρι οριστικής λύσης:



- Να γίνεται διασπορά των εκδηλώσεων, δηλαδή όχι μονομερώς στη μια πλευρά της πόλης και στο ίδιο πάντα σημείο.

- Να ολοκληρώνονται στην ώρα που προβλέπει ο Νόμος, ώστε να μη διαταράσσεται η κοινή ησυχία.

- Και φυσικά περιορισμός των ντεσιμπέλ. Έλεος πια! Ακόμα και αυτοί που πάνε εκεί να διασκεδάσουν, δεν είναι απαραίτητο να κινδυνεύουν από διάτρηση τυμπάνου!




      Ας αντιληφθούμε όλοι, πως όταν ενοχλούμε και επεμβαίνουμε βάναυσα στη ζωή των  συνανθρώπων μας, δεν είναι πολιτιστικό καλοκαίρι. Είναι τριτοκοσμικό και βάρβαρο καλοκαίρι. Απαράδεκτο να διασκεδάζουμε εις βάρος άλλων, ειδικά σε διοργανώσεις συλλογικών φορέων και κυρίως Δήμων!







    

14 σχόλια:

  1. Δε θα ξεχάσω που το παιδί μου κάποτε αναγκάστηκε να ξενυχτήσει λογω μεγαλου θορύβου από τέτοιες εκδηλώσης και σηκώθηκε από το κρεββάτι, τρέμοντας και φωνάζοντας με νευρα, τι θα κάνω; αυριο έχω δουλεια!!.Του είχε ξανασυμβή να παει άυπνος να κανει λάθη και να έχει πρόβλημα. Ζούγκλα η Λουτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χίλια μπράβο στο σύλλογο Κρητών που έκανε γλέντι σε τοποθεσία που δεν ενοχλεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πήγαμε και ήταν πολύ ωραια. Διασκεδάσαμε όσο θέλαμε και σίγουρα κανένας δεν ενοχλήθηκε απο τη μουσικη . Δεν είχε σπίτια κοντα. Τους αξίζουνε συγχαρητήρια!

      Διαγραφή
    2. Αυτός ο χώρος τα Φαγιά όπως λέγεται είναι μια χαρά ανάμεσα σε Αρτέμιδα και Σπάτα.Έτυχε να πάμε στη Λυσιστράτη και μετά και στο γλέντι των Κρητικών και ήταν πολύ καλά. Θα ήταν πιο βολικό να φτιάξουν λίγο μεγαλύτερη αλάνα για τα αυτοκίνητα, για να μην παρκάρουν στο δρόμο

      Διαγραφή
  3. ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΧΡΩΣΤΑΓΑΜΕ ΝΑ ΞΕΝΥΧΤΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΝΙΡΑΜΑ;ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΠΗΡΑΝ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΤΑΠΑΝΤΟΥΠΑΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ. ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ. ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε χαίρεστε να ζωντανεύει ο τόπος; Αλλιώς θα καταντήσουμε νεκρή πόλη. Αυτό θέλετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενοχλώντας την μισή πόλη; Πολύ ωραία! Τότε να ξεσπιτωνόμαστε τα καλοκαίρια γιατί κάποιοι θέλουν να διασκεδάσουν!!! Ούτε στην υποσαχάρια Αφρική!

      Διαγραφή
  5. Αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι οι δημοι τρελαινονται να οργανωνουν πολιτιστικα............... Γιατι αραγε;;;;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και στη γειτονιά του πρώτου δημοτικού στα Σπάτα έχουμε θέμα, Κραουνάκης, Κομπανίες χοροί και πανηγύρια σμυρνέικα , μετά τσάμικα και καλαματιανά από το Λύκειο Ελληνίδων και λοιπά.... Μάλλον ο δήμος δεν εχει χώρο αλλού οπότε τι να κανουμε. Αυτό είναι σωστό να μην γίνονται όλα συνέχεια στο ίδιο μέρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχει και κάτι άλλο: Ο δημότης πρέπει να μάθει πόσο ακριβώς στοίχισαν οι πολιτιστικές δαπάνες, αφού η προσέλευση του κοινού είναι δωρεάν. Στοιχειώδη πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι πολυ σωστές οι λύσεις που προτείνονται. Και οι μόνιμες και οι προσωρινές. Όσοι διασκεδάζουν δεν πρέπει να ενοχλούν τους κατοίκους. Αυτό ακριβώς είναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΥΓΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΓΕΝΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΜΠΟΥΡΝΑΖΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Περιμένω να δημοσιευτούν οι δαπάνες των πολιτιστικών και να δούμε πόσο πληρώσαμε για τον Πανταζή και τους άλλους για να ψυχαγωγήσουμε κάμποσους δημότες και άλλους τόσους που έρχονται από όλα τα σημεία της Αττικής για δωρεάν θεάματα και σαρδέλλες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εμεις εχουμε τον πιο έξυπνο δημο που κανει ολο πολιτιστικα για τον Σπαταναιο, τον Λουτσιωτη, τον Αιγαλιωτη, τον Παγκρατιώτη τον Παλληνιωτη κ.ο.κ. Τζαμπα! Περαστε κοσμε!

    Γιατι δεν κανουν τετοια στην Κηφισια το Ψυχικο και τη Φιλοθεη; Φαινεται εμεις ειμαστε προνομιουχοι! Τι μπιζνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή