Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Μ. Βαν Ντερ Στουλ, ο μεγαλύτερος εχθρός της χούντας





Αποτέλεσμα εικόνας για Max van der Stoel       Ήταν Δεκέμβριος του 1969, όταν η χούντα, που εγκαθιδρύθηκε σαν σήμερα, άρχισε εξαπολύει, από όλα τα ελεγχόμενα, φυσικά, Μέσα Ενημέρωσης, λυσσαλέους μύδρους από το πρωί μέχρι το βράδυ και για πολύ διάστημα, εναντίον ενός άγνωστου σε  πολλούς Έλληνες, προσώπου:
- "Ο κύριος Βαν Ντερ Στουλ"!
- "Ο ανθέλλην"!
- "Ο εχθρός της Ελλάδος"! 
- "Ο πράκτωρ των επιβουλευομένων το έθνος"!
Η Ελλάδα στο γύψο και σαστισμένη, προσπαθούσε να καταλάβει ποιός είναι τελοσπάντων αυτός που θέλει τόσο πολύ να μας κάνει  τόσο κακό και τί ακριβώς ...διέπραξε. 




Επρόκειτο για τον Μαξ Βαν Ντερ Στουλ (Max van der Stoel), επιφανή Ολλανδό πολιτικό, εκπρόσωπο της Ολλανδίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και μετέπειτα Υπουργό Εξωτερικών της χώρας του.


 
Ηταν εκείνος που ύψωσε στεντόρεια τη φωνή του και καταδίκασε τη χούντα των συνταγματαρχών, δρομολογώντας την αποπομπή της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης για το στραγγαλισμό των  δημοκρατικών ελευθεριών του ελληνικού λαού. 





Ο Βαν Ντερ Στουλ στήριξε με πείσμα, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες, τη μεγάλη έρευνα του Συμβουλίου για τα έργα και ημέρες των συνταγματαρχών, με την αποκάλυψη της τρομοκρατίας των βασανιστηρίων. Συντάχθηκε κατηγορητήριο 1200 σελίδων, στοιχειοθετήθηκαν 213 περιπτώσεις βασανιστηρίων και 5 θανάτων.




Ευρωπαϊκό ράπισμα στη χούντα | Ελλάδα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η ψηφοφορία στη Συμβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αποπομπή της Ελλάδας. Στην κάτω σειρά, πρώτος από δεξιά ο Βαν Ντερ Στουλ






Κατέθεσαν ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης 23 φριχτά βασανισθέντες που είχαν διαφύγει στο εξωτερικό (ανάμεσά τους η Κίττυ Αρσένη, ο Περικλής Κοροβέσης κ.ά). Οι συνταγματάρχες αντιλαμβανόμενοι ότι τους "πετάνε έξω", ταπεινωτικά, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, έσπευσαν ταχύτατα να αποχωρήσουν, προκειμένου να προλάβουν την καταδίκη και την αποπομπή της χώρας...



                                         Η θερμή υποδοχή στο "Βέλος"



      Έλληνες πολιτικοί, εξόριστοι λόγω χούντας, αφηγούνται ότι κατά τις επαφές που είχαν μαζί του, είχαν εντυπωσιαστεί από το γεγονός, ότι  ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Βαν Ντερ Στουλ τούς δεχόταν στο σπίτι του, όπου ζούσε πολύ απλά και ότι μετέβαινε καθημερινά στο γραφείο του με το ποδήλατο... Ήταν ο ίδιος που οργάνωσε τη θερμή υποδοχή, όταν έφτασαν στην  Ολλανδία ο κυβερνήτης ναύαρχος Ν. Παππάς και οι αξιωματικοί του αντιτορπιλλικού "Βέλος"», μετά από το κίνημα του Ναυτικού, το Μάιο του 1973. 




 [Οι+31.jpg]


Χαρακτηριστικό, το πολύ συγκινητικό στιγμιότυπο που καταγράφει ο αντιναύαρχος Κ. Γκορτζής*,  από την υποδοχή που επιφύλαξε ο Βαν ντερ Στουλ, στο πλήρωμα του  «Βέλος», όταν αποχώρησε από άσκηση του ΝΑΤΟ, έλαβε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία και μετά έφθασε στην Ολλανδία: 

«Την άλλη μέρα συνεχίζουμε προς Χάγη. Μας παραλαμβάνει Ολλανδός αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών και μας εγκαθιστά σ’ ένα παραδοσιακό ξενοδοχείο σαν αυτό που έβλεπα στα όνειρά μου μικρός διαβάζοντας τα παραμύθια με τους βατραχοπρίγκηπες. Στόμα ανοιχτό. Σε λίγο στο σαλόνι του ξενοδοχείου μπαίνει ψηλός ξερακιανός γκριζομάλλης που ορμάει προς τον Παππά, λες και τον ήξερε χρόνια, και τον αγκαλιάζει δακρυσμένος! Μετά γυρνάει κι αγκαλιάζει κι εμάς και στέκεται αμίλητος, κατασυγκινημένος και μας κοιτάζει. Ο Βαν Ντερ Στουλ!
Είχα ακούσει για φιλέλληνες, είχα διαβάσει για φιλέλληνες, αλλά τη φλόγα αυτού του ανθρώπου για τον ελληνικό πολιτισμό, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Πολιτεία, δεν μπορούσα να τη διανοηθώ καν.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, λοιπόν, αφιέρωσε –πέρα από τη φιλοξενία- ώρες πολλές για να συζητήσει με τον Παππά, και μαζί μας, για τα γεγονότα, και να δώσει και πολύτιμες συμβουλές για τον χειρισμό των πραγμάτων από δω και μπρος»
.
 



                                          Παρέμεινε φίλος της Ελλάδας



      Ο Μαξ Βαν Ντερ Στουλ υπήρξε μεγάλος φίλος της χώρας μας και την υποστήριξε μεταπολιτευτικά, με πάθος, στο διπλωματικό επίπεδο απ’ όλες τις θέσεις που υπηρέτησε, στήριξε δε ιδιαίτερα την είσοδο της χώρας μας στην ΕΟΚ. Επισκέφθηκε την Ελλάδα πολλές φορές και μάλιστα  περνούσε συχνά τις διακοπές του μαζί με την οικογένειά του στην Τήνο. 

Ο εξαίρετος δημοκράτης πολιτικός, στον οποίο οφείλουμε πάρα πολλά, πέθανε πριν λίγα χρόνια, το 2011, σε ηλικία 86 ετών στη Χάγη.




Βίντεο από την υποδοχή κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα αμέσως μετά την κατάρρευση  της χούντας:




                         
              




*Κωστή Γκορτζή, " Ναύαρχος Νίκος Παππάς-Το Βέλος στην καρδιά της δικτατορίας", εκδόσεις Ν. και Σ. Μπατσιούλα, Αθήνα, 2010






2 σχόλια:

  1. Μια σπουδαία προσωπικότητα σαν τον Βαν Ντερ Στουλ στάθηκε προσοχή στους ήρωες του Βέλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κατάσταση στην στην Ελλάδα με τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια, είχε εξοργίσει τότε τους δημοκράτες στο εξωτερικό, σαν τον Βαν ντερ Στουλ. Πραγματικά πάλαιψε πολύ να ξωπετάξει την χουντοκρτούμενη Ελλάδα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, γιατί άλλες ευρωπ. χώρες δίσταζαν να το κάνουν αυτό σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Όμως τα κατάφερε, γιαυτό και οι συνταγματάρχες έφαγαν τα λυσσιακά τους! Έκανε σπουδαία δουλειά! Γνήσιος δημοκράτης, τον ευγνωμονούμε και πάντα τον θυμόμαστε............

    ΑπάντησηΔιαγραφή