Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Πέθανε η Ζάχα Χαντίντ



  

ZahaHadid(c)MaryMcCartney 
      
      Η διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ (Zaha Hadid), πέθανε χτες ξαφνικά, σε ηλικία 65 ετών, από καρδιακή προσβολή. 
 Η Ζάχα Χαντίντ, Βρεττανίδα ιρακινής καταγωγής,  έγινε παγκόσμια γνωστή για τα πρωτοποριακά της έργα Τέχνης, τα οποία μπορεί κανείς να συναντήσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Έλαβε πλείστες διακρίσεις και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που αναγνωρίστηκε με το βραβείο Pritzker -τη σημαντικότερη αρχιτεκτονική διάκριση. Το 2012, της απονεμήθηκε στη Βρεττανία ο τίτλος ευγενίας της dame.






Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βαγδάτη. Σπούδασε μαθηματικά στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Βηρυτού και αρχιτεκτονική στο Λονδίνο. Αρχικά συνεργάστηκε με τους καθηγητές αρχιτεκτονικής, τον Έλληνα   Η λ ί α   Ζ έ γ γ ε λ η   και τον Ολλανδό Ρεμ Κούλχαας στο Γραφείο Μητροπολιτικής Αρχιτεκτονικής στο Ρόττερνταμ. Το 1980 ανοίγει δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. 



Heydar Aliyef Cultural Centre στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν





Στα έργα της έπαιξε με τις φόρμες και τις διαστάσεις, σχεδιάζοντας κτίρια που μοιάζουν ρευστά, σαν διαρκώς μεταβαλλόμενα και παρά το γεγονός ότι η δουλειά της χαρακτηρίστηκε συχνά ως φουτουριστική, η ίδια είχε πει, ότι απλά εμπνέεται από τη φύση.




 Eli and Edythe Broad Art Museum, στο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν





Ανάμεσα τους, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Σινσινάτι, το κεντρικό κτίριο του εργοστασίου της BMW, το Olympics Aquatics Center στο Λονδίνο, το Πολιτισμικό Κέντρο Χέινταρ Αλίγεφ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, η Όπερα της Γκυανγκτσού, το MAXXI -Μουσείο Τεχνών του 21ου Αιώνα στη Ρώμη. Διάσημος και ο καναπές Μοραινε (2000), η Crystall Chair (2005) και ο πολυέλαιος Vortexx (2005).




Exterior view during the day of the Galaxy SOHO Complex in Beijing designed by Zaha Hadid with civilians on the ground
Galaxy Soho Complex στο Πεκίνο






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου