Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Πέθανε ο διακεκριμένος καθηγητής της ιατρικής Δημήτριος Τριχόπουλος




 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Μία σημαντική απώλεια για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα: Ο ακαδημαϊκός και διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Αθηνών, Δημήτριος Τριχόπουλος, απεβίωσε χτες  στις 2 τα ξημερώματα σε ηλικία 76 ετών στην καρδιολογική μονάδα εντατικής θεραπείας του Ευαγγελισμού, όπου νοσηλευόταν την τελευταία εβδομάδα, από οξύ καρδιακό επεισόδιο.

Η συμβολή του στην ιατρική έρευνα είναι ανεκτίμητη, με σπουδαίες ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε κορυφαία διεθνή περιοδικά, οι οποίες αφορούν κυρίως τους περιβαλλοντικούς παράγοντες της καρκινογένεσης. Οι εργασίες του για την πρόληψη των νοσημάτων, με έμφαση στη διατροφή, ήταν συχνά ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Είχε γεννηθεί το 1938 στον Βόλο. Αποφοίτησε το 1963 από την Ιατρική Αθηνών και μεεκπαιδεύτηκε στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Χάρβαρντ και Οξφόρδης. Διετέλεσε καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του   Χ ά ρ β α ρ ν τ   (1989-1996), καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη Καρκίνου στο Χάρβαρντ (1993-1997).

Ήταν καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1972, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο  Κ α ρ ο λ ί ν σ κ α    στη Στοκχόλμη από το 1998 και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από τον Ιούνιο του 1997.

1 σχόλιο:

  1. Θα ήθελα να ξέρω αν πρότειναν ποτέ στον Τριχόπουλο, το υπουργείο Υγείας. Φαντάζομαι όχι, διότι δε θα εφάρμοζε ποτέ τα αισχρά μέτρα στην Υγεία, όπως έκαναν οι διάφοροι Λοβέρδοι, Γεωργιάδηδες και Βορίδηδες. Βλέπετε οι κυβερνήσεις προτιμούν τα θλιβερά πολιτικά ανδρείκελλα και όχι τις σοβαρές προσωπικότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή