Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Guardian: Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε όλη την Ευρώπη

 



Guardian: Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε όλη την Ευρώπη

 

 

       Σε άρθρο του ο αρθρογράφος του Guardian Όουεν Τζόουνς, αναφέρει, πως  ό,τι δε συνέβη τα τελευταία έξι χρόνια από τη στιγμή που η Lehman Brothers κατέρρευσε, μπορεί να γίνει τώρα. Μια κυβέρνηση ή μια χώρα να ορθωθεί μπροστά στο φράγμα της λιτότητας και να πει «όχι». «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει στις πρόωρες εκλογές της Ελλάδας, αυτό δε θα έχει σημασία μόνο για τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά και για όλους μας, που επιζητούμε  ένα διαφορετικό είδος κοινωνίας και μια ανάσα από τα μέτρα  λιτότητας».

Όλα ξεκίνησαν εξαιτίας του μεγέθους της δυστυχίας που επιβλήθηκε στην Ελλάδας, λόγω της λιτότητας. Η ανεργία και η φτώχεια οδήγησαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού εκτός της αγοράς εργασίας, την ίδια στιγμή που το κοινωνικό κράτος συνετρίβη. 

«Είναι φανερό πως η Ελλάδα γνώρισε μια πολιτική πόλωση, αντίστοιχη με εκείνη της Βαϊμάρης στη Γερμανία», σημειώνει ο Τζόουνς.

 

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, μια αριστερή κυβέρνηση ενδέχεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση μιας ευρωπαϊκής χώρας, σημειώνει ο Guardian. Τί προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μέσο Έλληνα; «Ένα πολύτιμο πράγμα: Την ελπίδα», κατά τον Τζόουνς και παρά το γεγονός, ότι το κόμμα αυτό έχει μετατοπιστεί σε πιο συμβατικές λύσεις και δεν κάνει λόγο για διαγραφή του χρέους, αλλά για διαπραγματεύσεις. Κάνει λόγο για την περίπτωση της Γερμανίας του '53, όπου διαγράφηκε μέρος του χρέους της, ζητάει να σταματήσουν οι περικοπές στον προϋπολογισμό της χώρας και υποσημειώνει την ανάγκη αναπτυξιακού πλάνου, σε συνδυασμό με επιστροφή σε καταστάσεις πριν από τη λιτότητα ως προς τους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις και τα προγράμματα απασχόλησης». 

 

 

Βέβαια, μέχρι να συμβούν αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται πολεμική από παντού. Ο Τζόουνς αναφέρει, ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, τις πρόσφατες δηλώσεις Γιούνκερ και του Γιάννη Στουρνάρα, περί ανεπανόρθωτης ζημιάς για την ελληνική οικονομία. Επικρίσεις υπάρχουν και από αριστερούς, όπως από τον καθηγητή Κώστα Λαπαβίτσα, που διατείνεται πως το πρόγραμμα του κόμματος δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός της ΕΕ. Ωστόσο, σημειώνει το άρθρο, το Grexit δεν το θέλει κανένας – ειδικά η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων.

 

 Στη συνέχεια ο Τζόουνς παραθέτει τους δύο λόγους που η Ελλάδα χρειάζεται οπωσδήποτε την έκδηλη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων. Πρώτον, διότι πρέπει να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τη δημοκρατία της και δεύτερον διότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμπαρασύρει και άλλα κόμματα προς την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ (Podemos, Die Linke). Ακόμη και στην παραδοσιακή Βρετανία, όπου οι Εργατικοί είχαν «αδερφοποιηθεί» με το ΠΑΣΟΚ, είναι ενδεχόμενο να αναπτυχθούν δυνάμεις μέσα στο κόμμα των Εργατικών που θα στοχεύσουν πλέον ένα ριζοσπαστικό πρόταγμα, ενώ και άλλες πολιτικές ομάδες (όπως οι «Πράσινοι») είναι πιθανό να προσελκύσουν περισσότερους ψηφοφόρους..

 

Και καταλήγει ως εξής: «Το 2015 θα είναι η χρονιά που η λιτότητα θα αναμετρηθεί με τους λαούς σε όλη την Ευρώπη. Ή θα μας στραγγαλίσει η οικονομική τρέλα ή θα αποτελέσει αυτή η μάχη, μια δημοκρατική πρόκληση. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα, από το οποίο θα εξαρτηθεί το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων». 

 

 

 

Πηγές:

http://www.iefimerida.gr/news/183806/guardian-pos-o-syriza-mporei-na-allaxei-ta-dedomena-se-oli-tin-eyropi#ixzz3McuQnGi9. 

http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/dec/22/greece-radical-left-austerity-syriza-poll






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου