Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Διεθνής διάκριση για την 4η Biennale της Αθήνας




Η Αθήνα δείχνει τον δρόμο
Το εγκαταλελειμμένο κτίριο του Χρηματιστηρίου επί της οδού Σοφοκλέους, όπου έγινε η περσινή Biennale της Αθήνας




 

Ο τρόπος που στήθηκε και λειτούργησε η 4η Biennale της Αθήνας, "Agora", στο εγκαταλελειμμένο κτίριο του Χρηματιστηρίου επί της οδού Σοφοκλέους το φθινόπωρο του '13, είχε μια απρόσμενη προσέγγιση. Λιγοστά έργα τέχνης, σχεδόν  "ατάκτως ερριμμένα" και με έμφαση στη συμμετοχή του κοινού σε διαλέξεις, εργαστήρια, περφόρμανς, σε ό,τι δηλαδή συνιστά συνήθως το «παράλληλο» και όχι το κεντρικό πρόγραμμα μιας Μπιενάλε, δε θύμιζε σε τίποτε μια τυπική εικαστική έκθεση.

 

Η φήμη για την ιδιαίτερη αυτή προσέγγιση έφτασε ως το Άμστερνταμ της Ολλανδίας και πρόσφατα ανακοινώθηκε, ότι το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τον Πολιτισμό (European Cultural Foundation) θα τιμήσει την αθηναϊκή διοργάνωση με το βραβείο  «E C F   P r i n c e s s   M a r g r i e t»   στις 31 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Θεωρήθηκε ότι επαναπροσδιορίζει το μοντέλο της Biennale, ως πεδίου φιλοξενίας μιας συζήτησης περί πολιτισμού και αυτο-οργάνωσης στη σύγχρονη Ελλάδα και ότι διαφοροποιείται ριζικά από το καθιερωμένο, εμπορικό, μοντέλο της οργάνωσης μιας μεγάλης κλίμακας έκθεσης.

Προξένισε εντύπωση, ότι οι επιμελητές της ήταν 42 και όχι μόνο από το πεδίο της τέχνης αλλά και από την επικοινωνία, τον εκπαιδευτικό και τον ακτιβιστικό χώρο. Η αγαστή μεταξύ τους συνεργασία μπορεί να θεωρηθεί ίσως και η μεγαλύτερη επιτυχία της 4η Biennale της Αθήνας. 

Συνδιευθυντές στη συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν ο Poka-Yio (Πολύδωρος Καρυοφύλλης) και η Ξένια Καλπακτσόγλου.

 

 

 

 

       Με αφορμή την ανακοίνωση της βράβευσής της η Biennale της Αθήνας φιλοξένισε πριν λίγες μέρες    δ ι ε θ ν έ ς   σ υ μ π ό σ ι ο   στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με συμμετοχή πολλών προσωπικοτήτων του καλλιτεχνικού και πανεπιστημιακού χώρου, με θέμα τους τρόπους συνεργασίας στο πλαίσιο του πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης.

Πολύ σημαντική εξέλιξη θεωρείται η διεξαγωγή της   "D o c u m e n t a",   της πιο σπουδαίας διοργάνωσης σύγχρονης τέχνης, το 2017 στην Αθήνα, παράλληλα με τη γενέτειρα πόλη της, το Κάσελ της Γερμανίας, όπου μέχρι τώρα διεξαγόταν αποκλειστικά.  


 

Πηγή: tovima.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου