Tο γεγονός σηματοδότησε τη φυγή, συρρίκνωση και ουσιαστικά το τέλος της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη. Το μένος των λαϊκών ορδών είχε επίσης στόχο τους Αρμένιους και τους Εβραίους.




 

Η εκδήλωση έγινε έξω από την σχολή του Γαλατά Σαράι, στην οδό του Πέραν, σήμερα Ιστικλάλ. Οι διαδηλωτές είχαν απλώσει μεγάλο πανώ με εικόνες από τα Σεπτεμβριανά, διάσπαρτες με γαρύφαλλα και την επιγραφή «Τιμούμε με σεβασμό την μνήμη των παθόντων». 

 

 

Τα πλακάτ έγραφαν:

« 6/7 Σεπτεμβρίου, Το κράτος να ζητήσει συγνώμη», «Δεν λησμονήσαμε την 6/7 Σεπτεμβρίου», «6/7 Σεπτεμβρίου. Σταματήστε το ρατσισμό». Μάλιστα ένα σύνθημα, ήταν στα ελληνικά: «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

 

ekdhlwsh-diamartyrias-gia-ta-septembriana-sthn-kwnstantinoypolhΗ ανακοίνωση των διοργανωτών ανέφερε, ότι στα γεγονότα δολοφονήθηκαν 15  άτομα, 300 τραυματίσθηκαν, σημειώθηκαν 400 βιασμοί γυναικών, ενώ κατεστράφησαν 5.214 σπίτια, 1.004 καταστήματα και χώροι εργασίας, 73 εκκλησίες, 1 συναγωγή, 2  μοναστήρια και 26 σχολεία. 

 

 
 

        Τονίστηκε επίσης, ότι τα Σεπτεμβριανά του 1955 είχαν κυρίως ως απώτερο σκοπό να ισχυροποιήσουν το νέο δημιούργημα του εθνικού κράτους   ε ξ α φ α ν ί ζ ο ν τ α ς   μ ε ι ο ν ό τ η τ ε ς   μη μουσουλμανικές.

 

 

 

 

 

Πηγή: newpost.gr, infognomon.gr, talas express.com