Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Σαν σήμερα έσβησε η ντίβα του εικοστού αιώνα






      "Casta diva". Μια προσευχή που φτάνει ως τον ουρανό... Η άρια από τη "Νόρμα του     -------------------------Μπελλίνι έχει πλέον ταυτιστεί με τη φωνή της Μαρίας Κάλλας   

 

 

 

 

 

       Στις 16  Σεπτεμβρίου 1977 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών, η Mαρία Κάλλας, η μεγαλύτερη σοπράνο του εικοστού αιώνα, που με τα μοναδικά φωνητικά αλλά και υποκριτικά της προσόντα, ανανέωσε την όπερα και πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε νέα λυρική καλλιτέχνιδα. Η φωνή της χαρακτηρίστηκε θεϊκή και οι ερμηνίες της συνώνυμο της τελειότητας.

 

Γεννήθηκε το 1923 στη Νέα Υόρκη, ως Μαρία Καλογεροπούλου,  εκεί πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής και μάλιστα στα έντεκα κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό παιδικών φωνών.

 



http://www.hellenicaworld.com/Greece/Person/Maria_Callas_Family.jpg
Δεύτερη από αριστερά η μικρή Μαρία Καλογεροπούλου με το εκπληκτικό βλέμμα τής μελλοντικής πριμαντόνας

 

 

Τη δεκαετία 1937-1947 βρέθηκε στην Αθήνα, όπου συνέχισε τις σπουδές τραγουδιού και είχε την τύχη να έχει μια σπουδαία δασκάλα, τη διάσημη  Ε λ β ί ρ α   ν τ ε   Ι ν τ ά λ γ κ ο, σημαντική τραγουδίστρια της όπερας στις αρχές του 20ού αιώνα. Της γνώρισε την υψηλή τεχνική των ρόλων του ιταλικού ρομαντικού ρεπερτορίου και της πρόσφερε αμέριστη βοήθεια αυτά τα δύσκολα χρόνια. Συχνά κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Κάλλας δήλωνε, ότι οφείλει πολλά στην Ελβίρα ντε Ιντάλγκο.

 

 

 

Εδώ με την Ελβίρα ντε Ιντάλγκο στο Ηρώδιο, όταν πια η Κάλλας ήταν διάσημη





Μεσουράνησε στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα παγκοσμίως και αποτέλεσε αντικείμενο λατρείας.

 

 


 



Kαθοριστική συμβολή στην εξέλιξή της, αυτή του επιχειρηματία Τζιοβάννι Μπαττίστα Μενεγκίνι, του άντρα που παντρεύτηκε. Ο Μενεγκίνι μεταβίβασε τις επιχειρήσεις του σε συγγενείς του και αφοσιώθηκε εξ' ολοκλήρου στην καρριέρα της Κάλλας.


 

 

Ανάμεσα στους ακριβούς της φίλους και στενούς συνεργάτες ο Πιερ Πάολο Παζολίνι και ο Λουκίνο Βισκόντι...

 

 







 

 

 

 

Η συνάντησή της με τον Ωνάση υπήρξε καταστροφική και για την προσωπική της ζωή, αλλά και για την καρριέρα της.

 

 

 

Θεωρείται, πως η εγκατάλειψή της κατά τρόπο προσβλητικό από τον Έλληνα εφοπλιστή, ήταν το τελικό χτύπημα που την έκανε να απομονωθεί και συνετέλεσε κατά πολύ, να οδηγηθεί στο  θάνατο..

 













Maria Callas, la solitude à sa fenêtre
Στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, τα τελευταία χρόνια της μοναξιάς 





Η μεγάλη ντίβα αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην Τέχνη, παραδόθηκε με πάθος στον έρωτα, όπως η αγαπημένη της ηρωίδα, η Νόρμα και είχε ένα μοιραίο τέλος...



   


 

 

Φωτ. από: bernard.holtrop.com, top-antropos.com, pure people.com, parathiro.net, vogue.it

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου