Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Τσιγγανόπουλα από τη Θεσσαλονίκη σε παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής στις ΗΠΑ!




       


robotiki-roma4
Η ομάδα ρομποτικής των μικρών Ρομά, με τον π. Αθηναγόρα


 

      Από τις αλάνες του καταυλισμού των Ρομά του Δενδροποτάμου της Θεσσαλονίκης, δέκα τσιγγανόπουλα 10 έως 15 ετών θα βρεθούν σε λίγες μέρες στο… Σεντ Λιούις των ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχουν σε παγκόσμιο  διαγωνισμό ρομποτικής! Αυτά τα παιδιά στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα θέλησης και σκληρής δουλειάς, αφού τα κατάφεραν, κόντρα στις προκαταλήψεις και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, καθώς ακόμη και σήμερα ο Δενδροπόταμος αποτελεί γκέτο... 

Φιλοξενούνται μαζί με άλλα, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων «Φάρος του Κόσμου», που διευθύνει ο πατήρ Αθηναγόρας Λουκατάρης. Στο Κέντρο απασχολούνται 100 εθελοντές (όπως εκπαιδευτικοί, γιατροί κ. ά.), με στόχο την ασφάλεια, την υγεία, την ένδυση, τη μάθηση και τη ψυχαγωγία παιδιών, που  μέχρι πρότινος ήταν θύματα εκμετάλλευσης σε δρόμους και   φ α ν ά ρ ι α   της Θεσσαλονίκης. 

faros kosmouΤα συγκεκριμένα παιδιά, όχι μόνο κατάφεραν να πάνε σχολείο, να γίνουν καλοί μαθητές, αλλά και να ασχοληθούν με τη ρομποτική και να κατασκευάσουν ρομπότ με θέμα τη γεφύρωση χασμάτων από σεισμικά ρήγματα! Τον εγκέφαλο, τα λοιπά εξαρτήματα του ρομπότ και «την πίστα των αποστολών», εξασφάλισαν χορηγοί του Κέντρου.

Η ομάδα των μικρών Ρομά εντυπωσίασε τους Αμερικανούς διοργανωτές του διαγωνισμού First Lego League (FLL), με αποτέλεσμα να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για ένα ταξίδι στις ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετέχουν στο παγκόσμιο φεστιβάλ LEGO (LEGO World Festival), κάτι που πριν από λίγα χρόνια φάνταζε αδιανόητο!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: alphatv.gr και romaingreece.wordpress.com













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου