Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Πέθανε ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές








     Έφυγε χτες από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, στην Πόλη του Μεξικού, ο μεγάλος κολομβιανός νομπελίστας λογοτέχνης, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκες. (Gabriel Garcia Marquez). Θεωρείται ως ο  πιο δημοφιλής σύγχρονος ισπανόφωνος συγγραφέας και ο πατριάρχης του λατινοαμερικάνικου μαγικού ρεαλισμού. Έχει περάσει στην ιστορία της λογοτεχνίας ως ένας από τους μεγάλους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Στον ισπανόφωνο κόσμο, μόνον η Βίβλος ξεπερνά τα έργα του σε πωλήσεις και εμπορική επιτυχία. 

Το έργο που του χάρισε τη διασημότητα και θεωρείται αριστούργημά του είναι το εμβληματικό μυθιστόρημα  «Ε κ α τ ό   χ ρ ό ν ι α  μ ο ν α  ξ ι ά ς», που εκδόθηκε το 1967. Πρόκειται για μια συναρπαστική ματιά όχι μόνο στην ιστορία της σύγχρονης Κολομβίας, αλλά ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής. 

Εδώ και αρκετά χρόνια είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το 1982 βραβεύθηκε με το  Ν ό μ π ε λ   Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς  «για τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του στα οποία το φανταστικό και το ρεαλιστικό παντρεύονται σε έναν πλούσιο, περίπλοκο κόσμο φαντασίας, αντανακλώντας τη ζωή και τις συγκρούσεις μιας ηπείρου». Άλλα διάσημα έργα του: Το φθινόπωρο του Πατριάρχη (1975), Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου (1981), Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας (1985), Δώδεκα διηγήματα περιπλανώμενα (1992) και Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων (1994).

       Είχε γεννηθεί στην Κολομβία το 1928 και εργάστηκε ως αρθρογράφος σε αρκετές εφημερίδεςαπό τις αρχές του '40 και ένθεν. Τάραξε πολλές φορές τα λιμνάζοντα νερά της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας επί συνεχείς δεκαετίες. Ο ομότεχνός του Κάρλος Φουέντες τον θεωρούσε τον δεύτερο μεγάλο συγγραφέα στην ισπανική γλώσσα μετά τον Θερβάντες.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου