Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Βράδυ Ανάστασης σε χωριό της Αττικής, σε πίνακα του 1932





Αργυρός Ουμβέρτος-Ανάσταση, 1932





       Πρόκειται για τον πίνακα "Ανάσταση" του Ουμβέρτου Αργυρού* το 1932, λάδι σε καμβά και βρίσκεται στην Εθνική Τράπεζα. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι, ότι αφορά μνήμες του τόπου μας, μιας και απεικονίζει ένα βράδυ Ανάστασης, αναμφίβολα σε κάποιο   χ ω ρ ι ό   τ η ς   Α τ τ ι κ ή ς.  Το μαρτυρά η χαρακτηριστική φορεσιά  της Αττικής - πιθανόν μεσογείτικη - που φορούν οι γυναίκες! Αναγνωρίζουμε τα κοσμήματα στο μέτωπο ("ξελίκι") και στο στήθος, το "τζάκο" τη "γρίζα", το γιορτινό μαντήλι ("μπόλια")...

 

* Ο Ουμβέρτος Αργυρός (Καβάλα 1884-Αθήνα 1963), υπήρξε μαθητής του Νικηφόρου Λύτρα και του Γεωργίου Ροϊλού στο Σχολείο των Τεχνών (μετέπειτα Σχολή Καλών Τεχνών) από το 1900 έως το 1904, συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία του Μονάχου και το 1929 εξελέγη   Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Ανάμεσα στους μαθητές του και ο Γιάννης Μόραλης. Οι πίνακές του διακρίνονται για τη λυρική διάθεση με ιμπρεσιονιστικές πινελιές. Η θεματολογία του περιλαμβάνει προσωπογραφίες, τοπία, ηθογραφικά, εικόνες της καθημερινής ζωής και είναι επίσης πολύ γνωστά τα πολεμικά του θέματα από το έπος του '40. Ανήκει στους τελευταίους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου.

 

Πηγές: annagelopoulou.blogspot.gr, nikias.gr, xartografos.wordpress.com

 








2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικός πίνακας, λουσμένος από το φως των πασχαλινών λαμπάδων.. Αν ο ζωγράφος έχει απεικονίσει με ακρίβεια την εκκλησία, μπορεί να ερευνηθεί και να βρεθεί και το χωριό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΑΦΟΥ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΟΣ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΑΛΑΤΕ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ. ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΣΤΟΛΗ ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ ΠΑΡΑ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΩ ΤΟ ΧΩΡΙΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή