Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Στην Ελλάδα κληροδότησε τα έργα της η διάσημη ελληνίδα εικαστικός, Χρύσα






      Άνοιξε προ ημερών, η διαθήκη της διεθνούς φήμης γλύπτριας και ζωγράφου Chryssa (Χρύσας Βαρδέα), που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα, σε ηλικία 80 ετών. Βασικός κληρονόμος της, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Κληροδοτεί μνημειακά έργα τέχνης, χρήματα και ένα ακίνητο. Επίσης,  «όλα τα σχέδια, τις μεταξοτυπίες, τις μακέτες, τα ζωγραφικά έργα και γενικά όλα τα εικαστικά έργα που θα βρεθούν στην κατοχή μου κατά το χρόνο του θανάτου μου καθώς και όλο το αρχείο μου (έγγραφα κ.λπ.), με την ευχή να φυλαχθούν, να προβληθούν και να μελετηθούν», όπως έγραψε στη διαθήκη της.

 


Ampersand IV, 1965

    

 

      H Χρύσα γεννήθηκε στην  Ελλάδα, αλλά έζησε 47 χρόνια στην Αμερική και κυρίως στη Νέα Υόρκη, όπου το ταλέντο της αναγνωρίστηκε νωρίς. Μόλις 28 ετών, το 1961, έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί Betty Parsons και την ίδια χρονιά στο μουσείο Γκουγκενχάιμ. Έμπνευσή της η σύγχρονη ζωή των μεγαλουπόλεων. Στα γλυπτά της χρησιμοποίησε διάφορες κατασκευαστικές μεθόδους και υλικά, όπως νέον, πλεξιγκλάς, αλουμίνιο, ατσάλι κ.ά.

 Ένα από τα διασημότερα έργα της είναι οι "Πύλες της Times Square" (1995), που θεωρείται σταθμός της αμερικανικής σύγχρονης τέχνης.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Στον περίβολο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών εκτίθεται το έργο της "Κλυταιμνήστρα" (1967)

 

  

"Κλυταιμνήστρα"

      

      Στη μακρόχρονη πορεία της έκανε εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία και σπουδαίες γκαλλερί στον κόσμο, από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ), το Withney, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης της Βοστώνης και του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ως την Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας. 

 

 

 

Στο σταθμό του μετρό στον Ευαγγελισμό, το έργο της, " Mott Street (1983), επηρεασμένο από τη China Town του Μανχάταν

 

 

Πηγές: ethnos.gr, arthag.typepad.com, in2life.gr

 










CHRYSSA_1995.006CN.0892_derivedA6
"Times Square City Scape"











Το δημιουργικό της φάσμα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/culture/art/article/310935/hrysa.html
Πηγή: www.in2life.gr









Εδραιώθηκε στο διεθνές καλλιτεχνικό σύμπαν με το όνομα Chryssa. Το δημιουργικό της φάσμα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής. Πρωτοποριακή στη δουλεία της, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε εικαστική «γραφή» σωλήνες νέον αλλά και εικόνες της ποπ κουλτούρας όπως διαφημίσεις. Έργα της βρίσκονται σε σημαντικά μουσεία, πινακοθήκες και συλλογές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/culture/art/article/310935/hrysa.html
Πηγή: www.in2life.gr




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου