Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Προς απαγόρευση των τρανς λιπαρών οι ΗΠΑ




 

    Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ θα  απαγορεύσουν τα τεχνητά τρανς λιπαρά οξέα στα τρόφιμα, με νέο κανονισμό στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς αποτελούν απειλή για την υγεία και κυρίως για το καρδιαγγειακό σύστημα, η δε μείωσή τους  θα μπορούσε να αποτρέψει 20.000 καρδιακά επεισόδια και επιπλέον 7.000 θανάτους κάθε χρόνο. Eπισημάνθηκε, ότι δεν υπάρχει κανένα όριο κάτω από το οποίο η κατανάλωσή τους να μην είναι επιβλαβής.

                   

 

                       Εκτεταμένη η χρήση τους από τη βιομηχανία τροφίμων

 


     Τα τρανς λιπαρά οξέα προέρχονται από φυτικά έλαια, τα οποία έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, δηλαδή υδρογόνωση ή μερική υδρογόνωση, προκειμένου να αποκτήσουν στερεά ή πιο παχύρρευστη μορφή.  Η βιομηχανία τα χρησιμοποιεί εκτενώς σε μία πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων διατροφής και κυρίως  συσκευασμένων τροφίμων, επειδή παρέχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα προϊόντα και καλύτερη υφή. 

Προκύπτουν κατά το τηγάνισμα, αλλά και γενικότερα κατά το μαγείρεμα, λόγω της θερμικής επεξεργασίας των τροφίμων με φυτικά σπορέλαια. Κατά συνέπεια απαντούν σε προτηγανισμένα και τηγανητά τρόφιμα, σε τρόφιμα με βάση το λάδι αλλά και στα τυποποιημένα προϊόντα εμπορίου, όπως σε μπισκότα, κρουασάν, πατατάκια, αρτοσκευάσματα και στα περισσότερα προϊόντα fast food.

      Προς το παρόν ο καταναλωτής μπορεί να μειώσει την πρόσληψή τους παρατηρώντας τους πίνακες των συστατικών που αναγράφονται στα συσκευασμένα τρόφιμα, αποφεύγοντας αυτά που περιέχουν υδρογονωμένα λίπη.

 

 

 

Πηγή: euro2day.gr από ΑΜΠΕ, care.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου