Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Το πλοίο - φάντασμα της Ραφήνας





       Αγκυροβολημένο παραμένει το πλοίο "Πηνελόπη Α" της εταιρίας "Αγούδημος" εδώ και δυο μήνες.  54 ναυτικοί έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και  διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. 

Το πλοίο - φάντασμα  πραγματοποιούσε καθημερινά το δρομολόγιο Ραφήνα - Άνδρο - Τήνο - Μύκονο. Τώρα έχει ακινητοποιηθεί στο λιμάνι της Ραφήνας, από τις 2 Σεπτεμβρίου και ζουν μέσα σ' αυτό οι εργαζόμενοι του πλοίου, χωρίς νερό και ρεύμα,   α π λ ή ρ ω τ ο ι,   άλλοι έναν χρόνο, άλλοι έξι μήνες και άλλοι 3 μήνες και αρκετοί απ' αυτούς διαμένουν αναγκαστικά μέσα στο πλοίο, γιατί δεν έχουν ούτε τα χρήματα, για να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε διάφορα μέρη της χώρας. Παραμένουν στο σκοτεινό πλοίο, χωρίς συνθήκες υγιεινής και σιτίζονται από την Εκκλησία, τους κατοίκους της Ραφήνας και την "Εστία των ναυτικών". Πρόβλημα διαβίωσης όμως, αντιμετωπίζουν και οι οικογένειές τους, οι οποίες, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, συντηρούνται πλέον από συγγενείς... 

 

 

  

                         Υπουργείο Ναυτιλίας ή Υπουργείο Εφοπλιστών;

 

 

 

 

       Κατά τα άλλα, το «success story» των πλοιοκτητών καλά κρατεί, βασιζόμενο όχι μόνο στις γνωστές εργασιακές συνθήκες, αλλά και στις σκανδαλώδεις πολυάριθμες φοροαπαλλαγές, μάλιστα δε πρόσφατα, ψηφίστηκαν  από την κυβερνητική πλειοψηφία μερικές επιπλέον! Ήδη η Κομισιόν έχει ξεκινήσει διαδικασία έρευνας για τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών και των Ναυτιλιακών Εταιρειών πλοίων αναψυχής στην Ελλάδα και απέστειλε σχετικό ερώτημα στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. 

        Είναι αμφίβολο πάντως για το πότε θα βρεί χρόνο να απαντήσει στην Κομισιόν ή να ασχοληθεί με τους εξαθλιωμένους ναυτικούς της Ραφήνας ο κ. Βαρβιτσιώτης, μιας και έχει άλλα προβλήματα τώρα. Πριν λίγες μέρες η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διεβίβασε στη Βουλή δικογραφία, για άρση της ασυλίας του.  Ο κ. Υπουργός κατηγορείται για το αδίκημα της   κ α κ ο υ ρ γ η μ α τ ι κ ή ς   α π ι σ τ ί α ς,   κατά το διάστημα που διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας (2011-2012).

 

Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος...

 


1 σχόλιο:

  1. Χτες εδέησε να ασχοληθεί μετά την κατακραυγή και το υπουργείο Ναυτιλίας και με το θέμα και υπόγραψαν απόφαση να τεθούν σε καθεστώς προστασίας οι απλήρωτοι ναυτικοί σύμφωνα με το νόμο. Τώρα γιατί έπρεπε οι άνθρωποι να υποφέρουν για δυό μήνες σε άθλιες συνθήκες μέσα στο πλοίο και μαζί μ' αυτούς και οι οικογένειές τους; Τουλάχιστον έστω τώρα δικαιώθηκε ο αγώνας τους με την επίσχεση εργασίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή