Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ενόχληση των ΗΠΑ για αγορά κινέζικων όπλων από Τουρκία



       Έντονες ανησυχίες της Ουάσιγκτον προκαλεί η απόφαση της ΝΑΤΟϊκής Τουρκίας να επιλέξει, στο πλαίσιο διαγωνισμού, κινεζική εταιρεία αμυντικών συστημάτων, που έχει «τιμωρηθεί» από αμερικανικές κυρώσεις, απορρίπτοντας προσφορές εταιρειών από Ρωσία, ΗΠΑ και Ευρώπη.

Για «ισχυρό μήνυμα στο δυτικό μπλοκ» γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ, με την εφημερίδα «Ζαμάν» να σχολιάζει ότι η Αγκυρα σπάζει την απόλυτη εξάρτησή της από το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη θέληση του Ερντογάν να συνεργαστεί «και με άλλες αναδυόμενες δυνάμεις στο χώρο των αμυντικών συστημάτων».

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη «σοβαρότατη ανησυχία του Λευκού Οίκου»  για ένα αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα το οποίο δε θα είναι διαλειτουργικό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ ή με τις συλλογικές δυνατότητες αμυντικών επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με Reuters, δυτικοί αναλυτές αμυντικών θεμάτων   ε ξ έ π λ ά γ η σ α ν   με την τουρκική απόφαση, καθώς εκτιμούσαν με «μεγάλη βεβαιότητα» ότι η Αγκυρα θα ανέθετε το συμβόλαιο (ύψους 4 δισ. δολαρίων) είτε στην αμερικανική Raython Co (κατασκευάζει τους Patriot) είτε στη γαλλο-ιταλική Eurosam SAMP/Τ. 

 

 

 

Πηγή: enet.gr από  ΑΜΠΕ, REUTERS, WWW.TODAYSZAMAN.COM)

1 σχόλιο:

  1. Αυτοί έχουν και εφαρμόζουν πολιτική. Πετυχαίνουν πάντα; Όχι βέβαια. Πάντως δουλεύουν. Δεν κάνουν περιοδεία Βρυξέλλες, Ισραήλ και ΗΠΑ για υποκλίσεις και παραλαβή νέων εντολών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή