Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Σίγησε η θαρραλέα φωνή του Φίλιππου Συρίγου












       Για τον κόσμο του αθλητισμού ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος, που πέθανε χτες από καρκίνο σε ηλικία 65 ετών,   υπήρξε "η φωνή του μπάσκετ" τα τελευταία 30 χρόνια. Το 1987 απέκτησε πανελλήνια αναγνωρισιμότητα περιγράφοντας τον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ στη συνέχεια ήταν παρών σε κάθε μεγάλη διοργάνωση.

 

       Ωστόσο έγινε ευρύτερα γνωστός πέραν του αθλητικού χώρου, το 2004, όταν  αντιτάχθηκε στους   Ολ υ μ π ι α κ ο ύ ς   Α γ ώ ν ε ς της Αθήνας και με παρρησία μίλησε για τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο και για κίνδυνο ελληνικής χρεωκοπίας, ασκώντας δριμεία κριτική στην πανίσχυρη τότε  Γ ι ά ν ν α   Α γ γ ε λ ο π ο ύ λ ο υ και καταγγέλοντας την εταιρία «Όκταγκον», ότι εμπλέκονταν σε όλες τις υποθέσεις χορηγιών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ήταν ένας άνθρωπος με αδιαπραγμάτευτες αξίες και αντισυμβατική συμπεριφορά, που δεν αναδείχτηκε ανάλογα από τα ΜΜΕ. "Πλήρωσε" το τίμημα με πολλές επιθέσεις και μια   δ ο λ ο φ ο ν ι κ ή    α π ό π ε ι ρ α   εναντίον του το  2004, όταν τον μαχαίρωσαν και τον τραυμάτισαν σοβαρά, χωρίς ποτέ να αποκαλυφθούν οι δράστες... Είχε καταγγείλει τα σκάνδαλα και κυκλώματα στο χώρο του αθλητισμού (π.χ. στην πολύκροτη υπόθεση Κιάπε, για την οποία τελικά ο Φ. Συρίγος καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση)  και ιδιαίτερα σε θέματα ντόπινγκ (όπως στη μεθόδευση για το "τροχαίο" Κεντέρη - Θάνου).

Αργότερα, με αιχμηρά άρθρα, αναφέρθηκε στην υπόθεση της παραχώρησης του Σταδίου Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση οργανωμένων οπαδών και για το λόγο αυτό είχε προειδοποιήσει πως αν του συμβεί οτιδήποτε, υπεύθυνος θα είναι ο Σωκράτης  Κ ό κ κ α λ η ς.

Το 2011 αρθογράφησε για ένα θέμα που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων εναντίον του και αφορούσε την ισχυρή επιρροή του Ισραήλ στις αθλητικές διοργανώσεις.

 

Μία ραδιοφωνική συνέντευξη - ντοκουμέντο, πριν λίγους μήνες, του Φίλιππου Συρίγου εδώ:

 

http://www.thepressproject.gr/article/48476

     

 

 

Πηγή: enet.gr, istorika-gegonota.blogspot, rizospastis.gr, newsit.gr, kourdistoportocali.com



4 σχόλια:

  1. Όλοι εμείς που δεν ασχολούμαστε πολύ με τα αθλητικά μάθαμε για αυτόν τον άνθρωπο όταν ήταν ο μόνος το 2004 που ανιδρούσε για τους ολυμπιακούς και πόσο του είχαν επιτεθεί τότε και μάλιστα τον μαχαίρωσαν! Τώρα οι περισσότεροι στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρονται για τα θέματα αυτά και μιλάνε μόνο για το ...μπάσκετ!!! Αν είναι δυνατόν. Άσε που ο άνθρωπος επαληθεύτηκε τραγικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνος του κυριολεκτικά, δε σταμάτησε ποτέ να θίγει τα κακώς κείμενα και να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς να φοβάται. Είναι κρίμα να φεύγουν τέτοιοι άνθρωποι, τέτοιες ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ "ΠΑΡΑΓΚΕΣ", ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ απογοητευτικό, που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ η δολοφονική απόπειρα εναντίον του....Θα μου πείτε εδώ και στο θάνατό του σήμερα, ελάχιστοι αναφέρθηκαν για όσα πάλεψε και με ΠΟΙΟΥΣ τα έβαλε. Νομίζω η πιο χαρακτηριστική δήλωση ήταν του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου:

    «Έφυγε ένας ασυμβίβαστος δημοσιογράφος...Καλό ταξίδι Φίλιππε, δεν γονάτισες, δεν εξαγοράστηκες, δεν έκανες ποτέ πίσω, αλλά και δεν σε άκουσαν πολλοί, ιδίως για τους Ολυμπιακούς του 2004...».

    ΑπάντησηΔιαγραφή