Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Η Γαλλία τίμησε με ύψιστη διάκριση το ζωγράφο Αλέκο Φασιανό







Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής ο Αλέκος Φασιανός



     Με μια από τις υψηλότερες διακρίσεις της Γαλλικής Δημοκρατίας, τα διάσημα του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής ( chancelier de la Légion d'honneur) τιμήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη γαλλική πρεσβεία της Αθήνας ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, ο οποίος σπούδασε και έζησε 35 χρόνια στοΠαρίσι.

Ο ίδιος στο χαιρετισμό του, μετά την απονομή από τον Γάλλο πρέσβη Ζαν Λου Κιούν-Ντελφόρζ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη χώρα που του έδωσε τη δυνατότητα να αναδείξει το ταλέντο του και για τη συμπάθεια με την οποία υποδέχεται τους Έλληνες.

Ο Γάλλος Πρέσβυς μίλησε για τη ζωή και το έργο του Έλληνα ζωγράφου, ο οποίος γεννήθηκε κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ενώ η μητέρα του που ήταν φιλόλογος τον μύησε στην αρχαιοελληνική παιδεία και την γαλλική γλώσσα. «Ο ήλιος διαχέει ένα αιώνιο φως από τον ένα πίνακα του Φασιανού στον άλλο» είπε ο κ.  Κυν Ντελφόρζ, καταλήγοντας στο ότι η «Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά του έργου του Φασιανού

      Ο Αλέκος Φασιανός αρχικά σπούδασε βιολί στο Ωδείο και ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και το 1960 φεύγει για το Παρίσι, για να φοιτήσει στην Ecole des Beaux Arts, παίρνοντας αρχικά μαθήματα λιθογραφίας με υποτροφία του γαλλικού κράτους.

 

 

 

 

Τα έργα του φιλοξενήθηκαν σε σημαντικούς χώρους της γαλλικής πρωτεύουσας όπως το κέντρο Πομπιντού και του δόθηκε η ευκαιρία να εικονογραφήσει ποίηση μεγάλων δημιουργών, όπως του Απολινέρ, του Λακαριέρ, του Βαλερύ, του Κοκτώ και του Αραγκόν.

Η Γαλλία τον είχε τιμήσει και παλαιότερα με το μετάλλιο του Αξιωματούχου Γραμμάτων και Τεχνών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου