Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Έρχονται οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες...

Image
Ειδική Οικονομική Ζώνη στις Φιλιππίνες


 

       Επικεφαλής οικονομολόγοι του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών προκρίνουν τις ΕΟΖ ως μέτρο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ειδικότερα, οικονομολόγοι του Ινστιτούτου σημειώνουν, πως η τόνωση της οικονομίας θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, στις οποίες θα ισχύουν καλύτερες συνθήκες για τους επενδυτές, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Πολωνίας, της Κίνας ή και της Ρωσίας. 

 

Στα Σκόπια

Οι ΕΟΖ πάντως, έχουν  προβλεφθεί στα μνημόνια και αναμένονται τα προεδρικά διατάγματα. Μάλιστα, όταν το 2011 είχε έρθει στην Ελλάδα ο γερμανός αντιπρόεδρος Φ. Ρέσλερ μαζί με  γερμανούς επιχειρηματίες, είχε συμφωνηθεί με την κυβέρνηση να δημιουργηθούν 4  πειραματικές ΕΟΖ σε Πελοπόννησο, Ν.  Αιγαίο,  Θράκη και Ήπειρο.                         

 

  

                               Όροι λειτουργίας στις Ε.Ο.Ζ

                           

       Κατ' αρχάς γίνεται σαφές ότι τα κέντρα κράτησης μεταναστών συνδέονται άμεσα με τις ΕΟΖ. Το άρθρο 37-5 του Ν. 3907/2011 προβλέπει ότι «ο πληθυσμός των παράνομων μεταναστών που δεν είναι διαχειρίσιμος από το ελληνικό κράτος μπορεί να κατευθυνθεί με Προεδρικό Διάταγμα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας για συγκεκριμένη απασχόληση με την ιδιότητα του λαθρομετανάστη».  

Η ύπαρξη και λειτουργία ΕΟΖ δεν τινάζει στον αέρα μόνο το Ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και το θεσμικό κοινωνικό εποικοδόμημα της Ευρώπης.  Στις ΕΟΖ, ο εργαζόμενος δε συμβάλλεται ποτέ απ’ ευθείας με τον εργοδότη. Όλες οι συνεννοήσεις γίνονται μεταξύ του εργοδότη και της εταιρείας εκμίσθωσης εργατών, η οποία εισπράττει ακόμα και τα ημερομίσθιά τους, τα οποία τους αποδίδει κατόπιν! Ο απασχολούμενος εκεί δεν έχει κανένα ρόλο και δικαίωμα σ’αυτήν την «εργασιακή» σχέση, ενώ η διάρκεια εργασίας εκάστου στην ΕΟΖ δε θα ξεπερνά τους 3-4 μήνες κατά μέσο όρο. Θα προσλαμβάνονται για λίγους μήνες, θα απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες, θα παίρνουν μετά άλλους κοκ.

 

 

Στη Μυανμάρ
One of the most common refrains against the SEZs has been that they failed to achieve their intended objective of encouraging manufacturing exports from India and instead became attractive centres for information technology firms to avail of tax incentives by shifting to the zones from domestic tariff areas. Photo: Ramesh Pathania/Mint
Στην Ινδία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: enet.gr, demotix.com, kathimerini.gr, info-war.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου