Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Βολιβία: Eθνικοποίηση δύο εταιριών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας






      
      Προσπαθώντας να αναλάβει τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας, ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εθνικοποίησε σήμερα δύο εταιρίες διανομής ηλεκτρισμού ιδιοκτήτης των οποίων είναι η ισπανική Iberdrola. Εκπρόσωπός της δήλωσε πως η εταιρία μελετά την κατάσταση και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η Iberdrola θα αποζημιωθεί σύμφωνα με την αποτίμηση που θα κάνει ανεξάρτητος διαιτητής, δήλωσε ο Μοράλες, προσθέτοντας πως το μέτρο αποσκοπεί στην ενίσχυση των αγροτικών υπηρεσιών ενέργειας. "Θεωρήσαμε πως το μέτρο αυτό ήταν απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσουμε δίκαια ενεργειακά τιμολόγια... », δήλωσε.

Εκπρόσωπός της Iberdrola δήλωσε, πως η εταιρία μελετά την κατάσταση και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. Επίσης, εκπρόσωπος της ισπανικής  κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει.

    

                                            Σειρά εθνικοποιήσεων


      Ο πρόεδρος Μοράλες, προκειμένου να αναδιανείμει τον πλούτο προς όφελος της πλειονότητας του αυτόχθονου πληθυσμού της χώρας, έχει εθνικοποιήσει εταιρίες πετρελαίου, τηλεπικοινωνιών, μεταλλευτικές και ηλεκτροπαραγωγικές.

Η εξαγορά των πετρελαϊκών εταιριών που λειτουργούν στη Βολιβία, έγινε το 2006 και αργότερα εθνικοποίησε τα αποθεματικά του πετρελαίου και του αερίου.

Πρόσφατα, τον περασμένο Ιούνιο,  πήρε τον έλεγχο του ορυχείου κασσίτερου και ψευδάργυρου του παγκόσμιου γίγαντα Glencore.

 

 

 

 

Πηγή: kathimerini.gr  από ΑΜΠΕ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου