Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Επιτέλους, έρευνα για τα περίφημα "μυστικά κονδύλια"



mouzakitis1 5-12-2012       Με εντολή του εισαγγελέα κ. Μουζακίτη έχει ξεκινήσει έρευνα για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων στο Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία επεκτείνεται τώρα και στα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Άμυνας, από το 2006 έως σήμερα...

Η έρευνα ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου, μετά από δημοσιεύματα, αλλά και από καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, είχε δε καταθέσει και ο Αλέξης Τσίπρας, προσκομίζοντας στοιχεία για υπερβάσεις στα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών της τάξης του   2 7 0 %   εντός του 2009 και του 2010.

Κατέθεσε επίσης  η βουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, που έχει καταγγείλει στη Βουλή τεράστιες υπερβάσεις στα κονδύλια αυτά για το 2010 και 2011, τις οποίες είχε επιβεβαιώσει στην αρμόδια επιτροπή και ο Σταύρος Δήμας.

 

 

  

                      Απρόθυμο το Υπουργείο Εξωτερικών

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να παράσχει στοιχεία στην Εισαγγελία, επικαλούμενο το απόρρητο και προσέφυγε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά, το αρμόδιο δε τμήμα απάντησε θετικά. 

Όμως,  λόγω της σοβαρότητας του θέματος, η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια και αναμένεται η τελική γνωμοδότηση.

 

 

  

                            Περί  "μυστικών κονδυλίων"

 

       Τα λεγόμενα "μυστικά κονδύλια"  υποτίθεται ότι καλύπτουν ενέργειες και αποστολές χάριν του εθνικού συμφέροντος και είναι φυσικό, να μη δημοσιοποιούνται λεπτομερώς.

Αυτό δε σημαίνει, ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν   μ η χ α ν ι σ μ ο ί    ε λ έ γ χ ο υ.  Όμως στη χώρα μας υπάρχουν πλέον βάσιμες υπόνοιες, ότι με πρόσχημα το εθνικό συμφέρον, αποτέλεσαν τα κονδύλια αυτά μια τεράστια πηγή διαφθοράς και άνομου χρηματισμού για τους ασκούντες εξουσία, από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ανελλιπώς μέχρι σήμερα.

Ποτέ δεν υπήρξε - έστω μετά από παρέλευση ετών - κάποια στοιχειώδης λογοδοσία, κάποια υπαινικτική αναφορά είτε για την έκβαση ενός θέματος είτε για τον  τομέα ή  το γεωγραφικό χώρο κλπ. διάθεσης των κονδυλίων. 

Ούτε μια εξήγηση, ποιά είναι τα εθνικά συμφέροντα π.χ. στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης...

 

 

                                  

                        Το θολό τοπίο συγκεκριμένων περιπτώσεων

                             

       Ως παράδειγμα θα μπορούσε να αναφερθεί η περίπτωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ενώ υποτίθεται ότι "στηρίζεται", εν τούτοις  ο Ελληνισμός της Πόλης όχι μόνο ολονέν συρρικνώνεται, αλλά πένεται σε σημείο να οργανώνονται συχνά εδώ φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για να βοηθηθεί οικονομικά και ακόμα να αποστέλλονται είδη ένδυσης και σχολικό υλικό!

      Επίσης όλως τυχαίως - λόγω του αιφνίδιου θανάτου του πρώην αξιωματικού Β. Ντερτιλή (γιού του ισοβίτη χουντικού) - πληροφορηθήκαμε τα περί ηρωϊσμών του σε  μυστική επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων της Αμπχαζίας και σε μυστικές του αποστολές σε πρώην Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, ακόμη και Αφρική!   

       Πάνω που αναρωτιώμασταν τί δουλειά έχουμε στην ...Αφρική, μάθαμε συγχρόνως, ότι κάποια στιγμή ο κατά τα άλλα φιλόπατρις αξιωματικός διέκοψε αυτοβούλως τη σταδιοδρομία του στο στράτευμα και ασχολήθηκε επιτυχώς με μπίζνες στην πρώην Γιουγκοσλαβία και εσχάτως στην Αυστρία...

 

 

 

                                      Τα «εις το δέον» του Περικλή

 

              Σε αντίθεση με το απόλυτο σκότος για τα "μυστικά" κονδύλια, πριν 2.500 χρόνια στην αθηναϊκή δημοκρατία ήταν εξαιρετικά δύσκολο και σπάνιο να αποφύγει κανείς τη λογοδοσία.

       Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, όταν ο Περικλής λογοδοτούσε στην Εκκλησία του Δήμου για τη δαπάνη 10 ταλάντων, μη μπορώντας ν' αποκαλύψει δημόσια τη δωροδοκία Σπαρτιάτη στρατηγού, περιορίσθηκε να πει, ότι αυτά δόθηκαν  «εις το δέον», «εκεί που έπρεπε», ­ ένα είδος, δηλαδή, μυστικού κονδυλίου για εθνικό σκοπό.  Και ήταν τέτοιο το κύρος και η αξιοπιστία του,  που οι Αθηναίοι το ενέκριναν χωρίς να ερευνήσουν περαιτέρω.  Οι ιστορικοί συμπεραίνουν, ότι αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα, γιατί οι επελαύνοντες Σπαρτιάτες ενώ ευρίσκονταν στην Αττική, ξαφνικά επέστρεψαν στην πατρίδα τους και η Αθήνα σώθηκε. 

 


 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου