Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Επίκαιρος Μπρέχτ στην Αθήνα της κρίσης





Κινηματογράφος και Μπέρτολτ Μπρεχτ τον Δεκέμβριο

      

       Σε  εποχές όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων, όπως ανεργίας, αδικίας, διαφθοράς, το έργο του κορυφαίου Γερμανός δραματουργού,  ποιητή και συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ δε θα μπορούσε να λείπει από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, στο κέντρο της κρίσης, την Αθήνα...



                                              ΘΕΑΤΡΟ 

 

 

«Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι» στο θέατρο «Τζένη Καρέζη»

 

 

       Ένα από τα ωραιότερα και ωριμώτερα έργα του μεγάλου αυτού δραματουργού, που έγραψε εξόριστος στη Φινλανδία, μετά την άνοδο των χιτλερικών στην πατρίδα του την Γερμανία.

Ο Μπρεχτ πάνω σε ιστορίες βασισμένες σε λαϊκά αναγνώσματα, στήνει μέσα σε μια ατμόσφαιρα ποιητικού λαϊκού πανηγυριού, μια κωμωδία γεμάτη μουσική και χρώματα, προβάλλοντας τις ταξικές σχέσεις και διαφορές μιας κοινωνίας που ζει μέσα στο γαλήνιο τοπίο της φινλανδικής εξοχής.

Ο Κώστας Καζάκος σκηνοθετεί Μπρεχτ στο θέατρο «Τζένη Καρέζη»  Ο Αφέντης Πούντιλα εξουσιάζει ανθρώπους, σχέσεις και καταστάσεις. Ο δούλος του ο Μάττι, ένας απόλυτα ελεγχόμενος χαρακτήρας είναι ο ιδανικός υπηρέτης, που όμως τελικά παύει να ανέχεται και τελικά δείχνει ένα δρόμο διαφορετικό από αυτόν της υποταγής. Δίπλα του, ένα πλήθος καθημερινών ανθρώπων προσπαθεί να κατανοήσει άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με πίκρα τα όρια της ανθρώπινης αντοχής στη  θηριώδη εκμετάλλευση.

 

      Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου, σκηνικά και κοστούμια Φαίδωνα Πατρικαλάκη και τη μουσική έχει γράψει ο Διονύσης Τσακνής που αντικαθιστά την αρχική μουσική για το έργο του Ντεσάου.

Παίζουν:  Κώστας Καζάκος,  Θοδωρής Γράμψας, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Παύλος Ορκόπουλος, Σταμάτης Τζελέπης, 13 ακόμα ηθοποιοί και συμμετέχει μουσικό τρίο με αφηγητή - τραγουδιστή το Διονύση  Τσακνή.

 

Παραστάσεις:

 

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, 8 μμ - Κυριακή, 6 μμ

Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη - Πέμπτη 15 ευρώ -10 ευρώ (φοιτητικό - άνεργοι),

Παρασκευή - Σάββατο 20 ευρώ - 10 ευρώ (φοιτητικό - άνεργοι)

Θέατρο «Τζένη Καρέζη» - Ακαδημίας 3

Tηλ. 210 3644921-3625520-363614



                                         ------------

  "Τον καιρό της φρίκης θα τραγουδάμε ακόμα"

 

Μουσική παράσταση, βασισμένη σε πολιτικά ποιήματα και τραγούδια του Μπέρτολτ Μπρεχτ στο κινηματοθέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ



       Από τη θεατρική ομάδα «Ανήσυχοι Θεατρίνοι».

Η παράσταση  πλαισιώνεται από τραγούδια και μουσικές των Κουρτ Βάιλ, Χανς Άισλερ και Πάουλ Ντεσάου. 

 

Οι συντελεστές της  σημειώνουν μεταξύ άλλων:

 

"Είναι μια μουσική παράσταση διαμαρτυρία για όσα συμβαίνουν γύρω μας σήμερα. Την εποχή του Μπρεχτ η εξαθλίωση οδήγησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στη δική μας εποχή δεν ξέρουμε ακόμα πού θα καταλήξει. Τότε οι άνθρωποι φώναζαν με δύναμη και με οργή για την κατάντια τους. Τα ίδια συναισθήματα νιώθουμε και τώρα και τα φωνάζουμε κι εμείς μέσα απ’ αυτά τα κείμενα, που αναφέρονται σε όλα τα κοινωνικά προβλήματα, στα πρόσωπα της εξουσίας, στην ανεργία...

Επιλέξαμε τα πολιτικά του ποιήματα γιατί μας δίνουν το έναυσμα και για μια διαμαρτυρία ενάντια στην υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, όπου κάποιοι επιμένουμε να ζούμε...Σε όσους επιχειρούν να μας κάνουν να εγκαταλείψουμε τις γειτονιές του κέντρου, απαντάμε με παραστάσεις και πολιτισμό. Δε θέλουμε να αφήσουμε τα σπίτια μας. Να πάμε πού;"

 

Κινηματοθέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 – Μετρό Βικτώρια, τηλ. 2108215469) από την Παρασκευή 16/11/2012 και κάθε Παρασκευή στις 9 μ.μ. 

 

Γενική είσοδος: 8 ευρώ

Φοιτητικό – κάρτα ανεργίας: 5 ευρώ





                                 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ


 

Στο Τιτάνια Cinemax αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ


Το αφιέρωμα αποτελείται από κινηματογραφικές ταινίες και κινηματογραφημένες θεατρικές παραστάσεις βασισμένες στα έργα του.

Τον μήνα Δεκέμβριο θα προβληθούν 4 ταινίες, μια ταινία κάθε εβδομάδα.

Από το 2013 θα συνεχιστεί το αφιέρωμα με τις υπόλοιπες 7 ταινίες.


                                

                      ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 



ΠΕΜΠΤΗ 6/12 - ΤΕΤΑΡΤΗ 12/12 στις 22:00 

«Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ» (Γερμανία, 1931), σκηνοθεσία Γκέοργκ Βίλχεμ Παμπστ, μουσική Κουρτ Βάιλ, με τους Λότε Λένια, Ρούντολφ Φόστερ.

 

ΠΕΜΠΤΗ 13/12 - ΤΕΤΑΡΤΗ 19/12 στις 22:00 

«KUHLE WAMPE ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ;» (Γερμανία, 1931), σκηνοθεσία Ζλάταν Ντούντοφ, μουσική Χανς Άϊσλερ.

 

 

ΠΕΜΠΤΗ 20/12 - ΤΕΤΑΡΤΗ 26/12 στις 22:00 

«ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΙΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ» (ΗΠΑ, 1943) σκηνοθεσία Φριτς Λανγκ, μουσική Χανς Αϊσλερ, σε πρώτη πανελλήνια προβολή.

 

ΠΕΜΠΤΗ 27/12 - ΤΕΤΑΡΤΗ 2/01 στις 22:00 

«Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΠΟΥΝΤΙΛΑ ΚΑΙ Ο ΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ Ο ΜΑΤΤΙ» (Γερμανία, 1960),  σκηνοθεσία Αλμπέρτο Καβαλκάντι, μουσική Χανς Άϊσλερ,σε πρώτη πανελλήνια προβολή.

 










Πηγή: culturenow.gr, tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου