Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ιστορικές στιγμές στην Αίγυπτο





       Σε μία ιστορική εξέλιξη στα χρονικά της Αιγύπτου και του αραβικού κόσμου, ο υποψήφιος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μούρσι ανακηρύχθηκε νικητής των πρώτων προεδρικών εκλογών που διενεργήθηκαν μετά την πρώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. 

Η ανακοίνωση της κεντρικής επιτροπής συνοδεύτηκε από ξέφρενους πανηγυρισμούς  χιλιάδων στην εμβληματική πλατεία Ταχρήρ, εκεί που «χτυπούσε» η καρδιά της επανάστασης. 

 

       

      Η ένταση είχε χτυπήσει «κόκκινο» εν όψει της ανακήρυξης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών και ελήφθησαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα υπό το φόβο επεισοδίων. Κυριολεκτικά έως την τελευταία στιγμή δεν ήταν γνωστό ποιος θα είναι ο νικητής, καθώς αμφότεροι οι υποψήφιοι είχαν ανακηρύξει τη νίκη τους στις εκλογές-ορόσημο.

Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να ασκήσει τα καθήκοντά του  ασφυκτικά περιορισμένος από τον στρατό.  Οι υπερεξουσίες που είχε αναλάβει ο στρατός καταγγέλθηκαν ως πραξικόπημα και χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωναν επί ημέρες στην πλατεία Ταχρήρ.



    

       Ανεξάρτητα πάντως από τις συνέπειες της ανάδειξης ενός ισλαμιστή ηγέτη στην εξουσία μιας χώρας με σημαίνουσα θέση σαν την Αίγυπτο, η όλη πορεία μέχρι τώρα, από το γκρέμισμα του δικτάτορα Μουμπάρακ, την παράδοση της εξουσίας από το στρατό και τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών, είναι αποτέλεσμα του συνεχούς και ακούραστου  αγώνα του αιγυπτιακού λαού. 

Δείχνει, ότι αυτές οι χιλιάδες των ανθρώπων που κατέκλυζαν την πλατεία Ταχρήρ, θα συνεχίσουν να είναι σε εγρήγορση απαιτώντας όχι μόνο δημοκρατία, αλλά κυρίως διεκδικώντας λύση στο πρόβλημα της φτώχειας της χώρας  και της απέραντης ανεργίας των νέων της....















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου