Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Βαρουφάκης: Υπέρ του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ




 

      Σε δύο συνεντεύξεις του τις τελευταίες ημέρες, στη γερμανική "Die Zeit" και στο σταθμό Real FM, ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης,  εκφράζει την εμπιστοσύνη του στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αλλά ταυτόχρονα θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν το πρόγραμμα λιτότητας, επειδή δε λειτουργεί.

"Eπιβάλλονται στη χώρα μέτρα λιτότητας, τα οποία την οδηγούν στην καταστροφή".

Eκφράζει τη βεβαιότητα, ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δε μπορούν να διαπραγματευτούν. "Αυτό, επειδή οι διαπραγματευτές θα έχουν προκαταβολικά αποδεχθεί την ισχύ των συμφωνιών σε τελευταία ανάλυση και άρα δε θα έχουν πειστικό τρόπο πίεσης." 

"Oι υστερήσεις στα δημόσια έσοδο θα είναι τέτοιες, που ήδη τον Σεπτέμβριο θα μας ζητηθεί από την τρόικα ένα πρόγραμμα τέτοιων περικοπών, που θα είναι ανεφάρμοστο. Θα είναι τόσο αβάστακτα τα μέτρα που θα απαιτηθούν, ώστε θα δημιουργηθεί λαϊκό κίνημα που θα απαιτεί την έξοδο από το ευρώ. Η γραμμή Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, πολιτική της ενδοτικότητας, μας οδηγεί αμέσως εκτός ευρώ". 

Υπογραμμίζει, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενεργεί με υπευθυνότητα, όταν δηλώνει στην Ευρώπη:  "Δε μπορούμε να παίρνουμε τα χρήματά σας υπό όρους, με τους οποίους δε θα μπορέσουμε να σας εξοφλήσουμε ποτέ".

Θεωρεί, πως οι επιλογές του συγκλίνουν στις γενικές τους γραμμές με τις δικές του, με την εξαίρεση δύο σημείων: Τη ρητορική της καταγγελίας και την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και τερματισμός της λιτότητας στην Ελλάδα, χωρίς εξωτερική βοήθεια. 

Αναφέρει ακόμη: "Η Ευρωζώνη δε μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από 8-10 μήνες αν συνεχίσει την ίδια πολιτική με την Ελλάδα όμηρο. Ας μείνουμε μέσα στην Ευρωζώνη, μέχρι είτε να αλλάξει η Ευρωζώνη είτε να καταρρεύσει".

 

Όλη η συνέντευξη στην "Zeit" εδώ:

 

http://www.inews.gr/152/varoufakis-sta-cheria-ton-germanon.htm

 

 

Πηγή:avgi.gr, inews.gr 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου