Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Θ. Πάγκαλος σε γαλλικό κανάλι : «Οι Αγανακτισμένοι είναι φασίστες, κομμουνιστές,μα....κες»!!! Οι ομοιότητες του αντιπροέδρου με τον παππού του!


      Καλεσμένος στην εκπομπή «Le Monde en Marche» του γαλλικού καναλιού France 5, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης προέβη σε μερικές πολύ προκλητικές δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας τους «Αγανακτισμένους» ως «μίγμα από φασίστες, κομμουνιστές και μ....κες».
Στην εκπομπή  υπήρχε μεγάλο αφιέρωμα στην χώρα μας, όπου μεταξύ άλλων προβλήθηκαν  συνεντεύξεις πολιτών.
      Το δικό του «αφιέρωμα» στη χώρα μας όμως έκανε και ο κύριος Πάγκαλος, προβαίνοντας στις διόλου τιμητικές δηλώσεις για τους «Αγανακτισμένους» πολίτες της Ελλάδας, οι οποίοι το καλοκαίρι κατέβαιναν μαζικά στις πλατείες των μεγάλων πόλεων για να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν τ΄αυτονόητα.
     Μετά λοιπόν το «μαζί τα φάγαμε», το «κοπρίτες οι δημόσιοι υπάλληλοι», αλλά και «πιο διεφθαρμένοι οι πολίτες από τους πολιτικούς», αλλά και παλαιότερα συμβάντα, όπως οι παλληκαρισμοί στην υπόθεση Οτσαλάν και η μετέπειτα άρον-άρον αναδίπλωση, ο χαρακτηρισμός της Γερμανίας ως "γίγαντα με πήλινα πόδια" και η επακολουθήσασα ...συγγνώμη,  ήρθαν και τα παραπάνω για να συμπληρώσουν το "καρέ".
      Αυτές οι κατά καιρούς άλλοτε φαιδρές και άλλοτε ακραίες συμπεριφορές του αντιπροέδρου, μας ώθησαν κάποια στιγμή, να ρίξουμε μια ματιά και στη ζωή του ομώνυμου παππού του, όπου έκπληκτοι,  ανακαλύψαμε ανησυχητικές ομοιότητες!

        Ο δικτάτορας  Θεόδωρος Πάγκαλος: Εξίσου απρόβλεπτος! 
    
      Ο στρατηγός αν και  άριστα καταρτισμένος αξιωματικός,  υπήρξε ακραίος και οξύς στις ενέργειές του, παρασυρόμενος από την έντονη ιδιοσυγκρασία του.
      Επέδειξε αξιοσημείωτη πολιτική και διπλωματική ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της εξουσίας του με χαρακτηριστικό παράδειγμα, το βραχύβιο Ελληνουβουλγαρικό Πόλεμο (18-22 Οκτωβρίου1925), «Το Επεισόδιο του Πετριτσίου», όπως έμεινε στην ιστορία, που στοίχισε στη χώρα μας μια καταδίκη από την Κοινωνία των Εθνών και την καταβολή χρηματικής αποζημίωση στη Βουλγαρία!
     Γενικά από τους ιστορικούς έχει χαρακτηριστεί ως αρκετά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.
      Κατά τη Μικρασιαστική Εκστρατεία κατέλαβε αυτοβούλως την....Προύσα, μια κίνηση,που εξόργισε τον Βενιζέλο, αφού η Προύσα δεν εντασσόταν στο σχέδιο δράσης!
      Η δικτατορία Πάγκαλου επιδόθηκε σε άγριες διώξεις πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων, καθώς και των κομμουνιστών.
     Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του υιοθέτησε εθνικιστική ρητορεία, δημιουργώντας συγκρούσεις με τα γειτονικά κράτη.
     Το μεγαλύτερο όμως ατόπημα του Πάγκαλου ήταν η σύναψη συνθήκης με τη Γιουγκοσλαβία, που προέβλεπε την συγκυριαρχία της Γιουγκασλαβίας στον λιμένα της Θεσσαλονίκης και στην κοιλάδα Αξιού, την παραχώρηση του ελέγχου της σερβικής μονής στο Άγιο Όρος, καθώς και τη μετατροπή της σιδηροδρομικής γραμμής Γευγελής σε ελληνοσερβική, με την προϋπόθεση όμως ότι οι υπάλληλοι θα μιλούσαν τη σερβική γλώσσα! ( Μετά την πτώση του Πάγκαλου η κυβέρνηση έσπευσε φυσικά να ακυρώσει τη συμφωνία).
      Ο στρατηγός Πάγκαλος μεγαλούργησε και κατά τη γερμανική κατοχή. Είχε επαφές με τον ...Τσολάκογλου, με αποτέλεσμα, το 1941 με ειδική ρύθμιση να λαμβάνει  σύνταξη, αν και πρώην δικτάτορας, ως πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας(!), η οποία συνεχίστηκε και μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Κατά την Κατοχή δημοσίευε επίσης, φιλογερμανικά άρθρα. 
Το 1944 μέλη του ΕΑΜ αποπειράθηκαν να τον συλλάβουν, αλλά η προσωπική του φρουρά, τους εμπόδισε. Αμέσως μετά, συνελήφθη από την κυβέρνηση Παπανδρέου και φυλακίστηκε, αλλά σε λίγο  διάστημα αποφυλακίστηκε.
Το 1945 συνελήφθη πάλι ως δωσίλογος , κατόπιν αποφάσεως του ανακριτικού γραφείου δωσιλόγων, αλλά  κατάφερε τελικά να αθωωθεί με βούλευμα,  από τις κατηγορίες που τον βάρυναν για συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις, λόγω της συμμετοχής του στην ίδρυση των Ταγμάτων Ασφαλείας!
      Φαίνεται πως υπάρχουν πολλές ομοιότητες τελικά μεταξύ του αντιπροέδρου και του δικτάτορα παππού του.
Σε κάθε περίπτωση,  τα θέματα συμπεριφοράς του χρήζουν διερεύνησης και πιθανόν χρειάζεται το στενό του περιβάλλον, να τον προστατεύσει. Παράλληλα όμως, πρέπει να προστατευθεί και η χώρα από τον κ. Πάγκαλο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου