Η κρίση άρχισε πλέον να γίνεται αισθητή και στο χώρο των Γραμμάτων. Η διαπίστωση έρχεται μετά από τη δυσάρεστη είδηση, ότι έκλεισε χτες μετά από από 128 χρόνια λειτουργίας, το ιστορικό βιβλιοπωλείο της «Εστίας» στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σόλωνος 60!
Το βιβλιοπωλείο με την βιβλιοφιλική ατμόσφαιρα - πολιτιστικός κόμβος για δεκαετίες - δυστυχώς δεν άντεξε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και θα συνεχίσει πλέον μόνον ο ομώνυμος εκδοτικός οίκος.
Η ιστορία του
Ιδρύθηκε το 1885 από τον Τηνιακό Γ. Κασδόνη. Τότε εκδόθηκαν έργα σπουδαίων προσωπικοτήτων της ελληνικής διανόησης, όπως των Παλαμά, Κάλβου, Βαλαωρίτη, Βικέλα, Βιζυηνού, Παπαδιαμάντη, Καρκαβίτσα και πολλών άλλων.
Τον διαδέχθηκε το 1890 ο ανιψιός του Ι ω. Κ ο λ λ ά ρ ο ς. Οργανωτικός, ικανότατος και με μεγάλη αγάπη για τα γράμματα, εξύψωσε την Εστία στο βάθρο των ελληνικών γραμμάτων. Εξέδωσε το «Πανελλήνιον Βιβλιογραφικόν Δελτίον», πολύ σημαντικό γεγονός για τη μέχρι τότε ανύπαρκτη ελληνική βιβλιογραφία. Επίσης εκδόθηκε μεγάλος αριθμός μεταφράσεων αρχαίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, καθώς και εκπαιδευτικών βιβλίων, όπως «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχ. Παπαντωνίου, συνδέοντας το βιβλιοπωλείο με τις μεγάλες γλωσσικές διαμάχες της εποχής.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο Καζαντζάκης είχε αποκαλέσει τον Κολλάρο «ευεργέτη των ελληνικών γραμμάτων», ενώ ο Βενέζης είχε γράψει: «Ο Γιάννης Κολλάρος έδεσε το όνομά του με την ιστορία και την προκοπή της ελληνικής λογοτεχνίας».
Η "Εστία" βρισκόταν αρχικά στη Στοά Νικολούδη στην οδό Σταδίου. Όταν αυτή κατεδαφίστηκε, μετακόμισε στην οδό Σόλωνος, όπου βρισκόταν μέχρι σήμερα. (Φωτογρ. από το αρχείο του βιβλιοπωλείου).
Μετά το θάνατο του Ιω. Κολλάρου το 1956, ανέλαβε ο γαμπρός και συνεταίρος του Κ. Σαραντόπουλος, που δημιούργησε τη «Σειρά Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» 320 τίτλων, η οποία περιελάμβανε τους σημαντικότερους πεζογράφους της «γ ε ν ι ά ς τ ο υ ’3 0»: Βενέζη, Θεοτόκη, Μ. Καραγάτση, Μυριβήλη, Τερζάκη κ.ά.. Για τη σειρά αυτή, η Εστία τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Εξίσου σημαντική και η δημιουργία της «Ν έ α ς Ε σ τ ί α ς», του πρώτου λογοτεχνικού περιοδικού της χώρας.
Τον Κ. Σαραντόπουλο διαδέχθηκε το 1972 η κόρη του Μάνια Καραϊτίδη, η οποία θα ανανεώσει το Βιβλιογραφικό Δελτίο και την εκδοτική παραγωγή με νέες σειρές ελληνικής λογοτεχνίας και νέα ονόματα.
Συνέχισαν τα παιδιά της, Εύα Καραϊτίδη στον εκδοτικό οίκο και ο Γιάννης Καραϊτίδης στο βιβλιοπωλείο.
Σημαντικές πρωτοβουλίες, οι δύο σειρές μετά το 1985, επέτειο των 100 χρόνων του οίκου, με μεταφράσεις σημαντικών συγγραφέων όπως οι Γκ. Γκρας, Μ. Κούντερα, Φ. Σελίν κ.ά. και με τη νέα λογοτεχνική σειρά που καθιέρωσε τους συγγραφείς της γενιάς του 1980, όπως, Χ. Χωμενίδη, Φ. Ταμβακάκη κ. ά.
Βιβλιοπωλείο με κύρος
Η "Εστία" διατήρησε τον πνευματικό της ρόλο όλα αυτά τα χρόνια μαζί με το περιοδικό «Νέα Εστία», έχοντας δ ι ε υ θ υ ν τ έ ς σημαίνοντα πρόσωπα της λογοτεχνικής μας ζωής, όπως Γρ. Ξενόπουλο, Π. Χάρη, Ε. Μόσχο και Στ. Ζουμπουλάκη, σήμερα).
Αυτό που την κατέταξε σε κορυφαία θέση, ήταν η διαρκής τάση ανανέωσης και η εμμονή της σε βασικές αξίες: Στη γλώσσα, στην καλή λογοτεχνία (αντί για αναζήτηση "μπεστ σέλερ"), στη διαχρονική αγάπη για το βιβλίο και στην έγκυρη πληροφόρηση καλά καταρτισμένων υ π α λ λ ή λ ω ν, ωρισμένοι από τους οποίους υπήρξαν στυλοβάτες του βιβλιοπωλείου, όπως ο Nίκος Παντελάκης, που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο βιβλιοπωλείο το 1926 - σε ηλικία 11 ετών - και συνταξιοδοτήθηκε το 2000, ξεχωρίζοντας για το ήθος και τις γνώσεις του...
Πηγή: naftemporiki.gr
Κυριακή 31 Μαρτίου 2013
Έκλεισε το ιστορικό βιβλιοπωλείο της «Εστίας»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λυπηρό. Όμως μήπως έπρεπε να υπάρξει κάποια ανανέωση στη λειτουργία του; Πρόκειται για την ιστορία ενός αιώνα και πλέον. Κρίμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστευω οτι εχετε δικιο .Η Ελλαδα δεν ειναι Αγγλια ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΚΑΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ,ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ.Ολα τα μεγαλα βιβλιοπωλεια αλλαζουν μορφη,λογω κρισης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι ενω στην Ευρωπη η κριση μεγαλωνει τους αναγνωστες(καταφευγουν στο βιβλιο )στην χωρα μαςη κριση μειωνει τους αναγνωστες,που αποφευγουν το βιβλιο ουτως η αλλως,ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.Αυτο μετα το κλεισιμο του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ που προωθουσε την βιβλιοφιλια, γινεται ευθυνη των βιβιλιοπωλων να αυξησουν την βιβλιοφιλια με νεες ιδεες.πχΤο ηλεκρονικο βιβλιο που εχει ελαχιστες επιλογες στα ελληνικα,μπορει να διευρυνει την επιλογη σε νεους αναγνωστες που κανουν χρηση του. Ειναι η καινουργια πραγματικοτητα,εξαιρετικα βολικη για ταξιδι,διακοπες,τραινο κλπ κλπ που δεν ειναι δυνατον να ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ επιδεικτικα απο εκδοτικους οικους.