Ο Samuel Gridley Howe γεννήθηκε το 1801 στη Βοστόνη, αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Brown το 1821 και πήρε πτυχίο ιατρικής από το Χάρβαρντ το 1824. Αμέσως μετά αναχώρησε για την Ελλάδα, με σκοπό να βοηθήσει τους Έλληνες στον απελευθερωτικό αγώνα τους εναντίον των Τούρκων. Έφτασε στην Ελλάδα το 1825, ενώ μαινόταν αιματηρός εμφύλιος πόλεμος. Αν και αυτό προς στιγμήν τον κλόνισε, όμως τελικά παρέμεινε.
Εθελοντής στον Αγώνα
Για έξι χρόνια πολέμησε ως εθελοντής εναντίον των Τούρκων με γενναιότητα και ενθουσιασμό και συγχρόνως προσέφερε υπηρεσίες ως ιατροχειρούργος στο Μεσολόγγι. Για τις ικανότητες του ως οπλαρχηγού, αλλά την ανθρωπιά του, οι Έλληνες επαναστάτες τον αποκαλούσαν "Λαφαγιέτ της Ελληνικής Επανάστασης". Όπως γράφει στο ημερολόγιό του: "Δεν εσκεπτόμουν άλλη δόξα παρά μονάχα την επιδοκιμασία των γύρω μου. Είχα κοινές τις κακουχίες με τον Ελληνικόν Λαόν και Στρατόν. Έτσι επέτυχα να μ' αγαπούν οι χωρικοί και στρατιώτες".
Γνώρισε τους Έλληνες με τις ιδιαιτερότητες τους, τους αγάπησε και τους πρόσφερε τις υπηρεσίες του χωρίς να ζητήσει βαθμούς η χρήματα. Σε επιστολή στον πατέρα του γράφει: «Οι Ελληνες στρατιώτες είναι κακοντυμένοι. Μα δεν έχουν και τροφές. Μισθό δεν παίρνουν. Είναι αμαθείς. Ένας στους είκοσι ξέρει να διαβάζη ή να γράφη. Αλλά είναι πολύ έξυπνοι, ζωηροί, σαν τις γίδες στα βουνά, και ανδρείοι, αν τους αφήσης να πολεμήσουν με τον δικό τους τρόπο, πυροβολώντας πίσω από βράχους και δένδρα. Οι ναύτες μπορούν να συγκριθούν με τους ναύτες όλου του κόσμου. Πάντοτε νικούν τους εχθρούς στις ναυμαχίες. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην υπεροχή τους».
Σε άλλο γράμμα του προς τον πατέρα του γράφει:«…ως προς τον μισθόν μου, ουδέν λαμβάνω, ούτε μ’ ενδιαφέρει, αφού η Κυβέρνησις δεν είναι εις θέσιν ούτε να θρέψη και να ενδύση τους δεινοπαθούντας στρατιώτας…η δουλειά μου τη νύχτα που πέρασε ήταν ατέλειωτη… έκαμα τόσες εγχειρήσεις που αμφιβάλλω αν θα κατόρθωνα να τις κάμω κατά τη διάρκεια ολόκληρων ετών στη Βοστώνη … δύο μήνες τώρα κοιμάμαι στο έδαφος με τα ρούχα … είχα σκεφτεί να φύγω από δω, αλλά θα ήταν πράξη επονείδιστη…».
Ο Howe τα χρόνια της ελληνικής επανάστασης |
Γύρισε την πλάτη σε μια καλοστρωμένη ζωή για τα ιδανικά, την Ελλάδα, τα τυφλά και ανήμπορα παιδιά... Η ζωή του πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή