Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Δολοφονική απόπειρα κατά του φιλορώσου Σλοβάκου Πρωθυπουργού

 

 


 

 

      Χτες έγινε απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος πυροβολήθηκε σε μια πόλη, 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, Μπρατισλάβας. Τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. 
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το κίνητρο ήταν πολιτικό και ο δράστης, ένας 71χρονος συγγραφέας, συνελήφθη.


Ο Ρόμπερτ Φίτσο είναι ο μακροβιότερος Πρωθυπουργού στην ιστορία της Σλοβακίας. Κέρδισε τις εκλογές και το 2023 και εξελέγη Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, για τέταρτη θητεία, έχοντας δεσμευθεί να μη στείλει πυρομαχικά στην Ουκρανία. Επίσης, είχε αρνηθεί κατηγορηματικά να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό 20 κρατών για την προμήθεια στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Είχε δηλώσει, χαρακτηριστικά, ότι η πολιτική της Δύσης να εξοπλίζει την Ουκρανία, απλώς παρατείνει τη σύγκρουση και το Κίεβο θα πρέπει αντ 'αυτού να καταθέσει τα όπλα και να ζητήσει ειρήνη με τη Μόσχα.
 
Είχε επίσης καταγγείλει, ότι εξυφαίνεται σχέδιο πραξικοπήματος εναντίον του, προκειμένου να διενεργηθούν νοθευμένες εκλογές. Στη Δύση, θεωρείται φιλικά προσκείμενος με τον Β. Πούτιν και τον Ούγγρο Πρωθυπουργό, Β. Όρμπαν. 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου