Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Βρέθηκαν στο Τατόι τα χρυσά εμβλήματα του Όθωνα






      Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Πολιτισμού, τα βασιλικά εμβλήματα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα,  στέμμα, σκήπτρο και ξίφος, εντοπίστηκαν στο Τατόι, κατά τη διάρκεια των εργασιών τεκμηρίωσης των πολιτιστικών αγαθών και κινητών αντικειμένων, από στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

 

σκηπτρο
Το σκήπτρο

 

 

Βρέθηκαν, σε πολύ καλή κατάσταση, καλά φυλαγμένα και συσκευασμένα. Είναι φτιαγμένα από χρυσό και κράματα μετάλλων και  χαρακτηρίζονται από την υψηλή τέχνη των κατασκευαστών τους, τον περίφημο παρισινό οίκο χρυσοχοΐας Fossin et Fils.

 

 

ξιφος
Το σπαθί

 

Η κατασκευή τους έγινε, to 1835, μετά από παραγγελία του φιλέλληνα Λουδοβίκου της Βαυαρίας, πατέρα του Όθωνα, προκειμένου να δοθούν στο νεαρό βασιλιά κατά τη στέψη του, η οποία θα γινόταν, την ίδια χρονιά, με την ενηλικίωσή του.

Ωστόσο, το πλοίο που τα μετέφερε δεν έφτασε εγκαίρως στην Ελλάδα και η στέψη έγινε χωρίς αυτά.

Ο Όθωνας αποχωρώντας, το 1862, από την Ελλάδα πήρε μαζί του τα εμβλήματα του θρόνου και έτσι βρίσκονταν αρχικά στην κατοχή των Βίττελσμπαχ, του βασιλικού οίκου της Βαυαρίας.

 

σκηπτρο
Λεπτομέρεια από το σκήπτρο

 

 

                         Παραδόθηκαν στο ελληνικό κράτος 

 

      Μετά από διπλωματικές διαπραγματεύσεις, ο αρχηγός του Οίκου των Βίττελσμπαχ, Αλβέρτος, προσέφερε το 1959  τα εμβλήματα του θρόνου ξανά στην Ελλάδα. Η τελετή της παράδοσής τους στον τότε Αρχηγό του Κράτους, Βασιλιά των Ελλήνων, Παύλο, έγινε στο Ανάκτορο της Αθήνας, παρουσία του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και μελών του υπουργικού συμβουλίου.

 

 

Λεπτομέρεια από το στέμμα

           

 

 

           Πλήρης σιγή από την τέως βασιλική οικογένεια



      Παρά τις δημοσιευμένες στον τύπο σχετικές αναφορές αρμοδίων και ιστορικών, οι απόγονοι της δυναστείας Γλύξμπουργκ ουδέποτε έδωσαν απαντήσεις, αν και γιατί τα είχαν ακόμα στην κατοχή τους, ενώ δεν πρόκειται για ιδιωτική περιουσία, αλλά ανήκουν στο ελληνικό κράτος. 

Τα βασιλικά εμβλήματα του Όθωνα είχαν εμφανιστεί δημόσια μόνο στην κηδεία του Παύλου το 1964 και στην κηδεία της Φρειδερίκης το 1981. Αξίζει εδώ να σημειωθεί και η καταφανής ολιγωρία και της πολιτείας, που δεν φρόντισε να απαιτήσει την παύση της κατακράτησής τους από την τέως βασιλική οικογένεια... 

 

 

                           Αγνούνται και σπουδαία έργα τέχνης...

 

 

     Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που αγνούνται πολύτιμα κειμήλια του ελληνικού κράτους και τα οποία αποτέλεσαν, παράνομα, μέρος της βασιλικής συλλογής, όπως π.χ. οι πίνακες « Η Δόξα των Ψαρών» του Νικολάου Γύζη και ο «Απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε´» του Νικηφόρου Λύτρα. Μάλιστα, έχει καταγραφεί, ότι η  «Δόξα των Ψαρών» του Γύζη, μετά τη φυγή της τότε βασιλικής οικογένειας το 1967 εθεάθη  για τελευτία φορά από στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού στην κρεβατοκάμαρα της Φρειδερίκης, πάνω από το προσκέφαλό της!!!*

   

      Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκε, ότι μόλις ολοκληρωθεί η συντήρηση των ευρεθέντων βασιλικών εμβλημάτων, μετά από σχετική συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής, θα παραδοθούν στη Βουλή των Ελλήνων - πρώην Ανάκτορο του Όθωνα - προκειμένου να εκτίθενται στην Αίθουσα των Τροπαίων, «Ελευθέριος Βενιζέλος».

 


 

*Σχετικά με τους αγνοούμενους πίνακες:

https://www.tovima.gr/2008/11/25/culture/oi-xamenoi-pinakes-twn-anaktorwn/



1 σχόλιο:

  1. Και ο Καραμανλής που τα παρέλαβε, τα άφησε αμανάτι στο παλάτι! Τότε γιατί οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή