Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Πέθανε ο Μίλαν Κούντερα

 


 

 

     Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 94 χρόνων, ο Γαλλοτσέχος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, Μίλαν Κούντερα. 

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του ύστερου 20ου αιώνα, δημιουργός, μεταξύ άλλων, των «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», «Το Αστείο», «Η Άγνοια», «Η Γιορτή της Ασημαντότητας», όπου διακωμώδησε τον αυταρχισμό της εξουσίας και εξερεύνησε την ανθρώπινη φύση, με ένα μείγμα μαύρης ειρωνείας και φιλοσοφικών στοχασμών. Στα βιβλία του συνδυάζει την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο - ως εξωτερικός παρατηρητής της ιστορίας - και την αφήγηση μέσα από τα μάτια τού πρωταγωνιστή του.

      Γεννήθηκε στο Μπρνο της άλλοτε Τσεχοσλοβακίας το 1929. Υπήρξε μέλος του κομμουνιστικού κόμματος, αλλά διαγράφηκε δύο φορές, την πρώτη το 1950 και τη δεύτερη το 1970, μετά την καταστολή της "Άνοιξης της Πράγας. Παρέμεινε για μερικά χρόνια ακόμα προσκείμενος στον μεταρρυθμιστικό τσέχικο σοσιαλισμό και παράλληλα συγκρούστηκε σφοδρά μέσω του τύπου με τον συμπατριώτη του συγγραφέα Βάτσλαβ Χάβελ. Εν τέλει , παραιτήθηκε από τα μεταρρυθμιστικό του όραμα, μετακόμισε στη Γαλλία το 1975 και πολιτογραφήθηκε Γάλλος το 1981.

     Αρχικά έγραψε στην τσέχικη γλώσσα αλλά από το 1993 και έπειτα χρησιμοποίησε τη γαλλική. 

Το 1984 εκδίδει το γνωστότερο δημιούργημα του, "Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι', στο οποίο χρονικογραφεί την εύθραυστη φύση της μοίρας του ατόμου ως μονάδας, ισχυριζόμενος πως η μοναδική ανθρώπινη ζωή είναι ασήμαντη υπό το Νιτσεϊκό πρίσμα της αυτούσιας αιώνιας επανάληψής της μέσα σ’ ένα άπειρο σύμπαν. Το 1988 το βιβλίο έγινε ταινία, όμως υπήρξε δυσαρέσκεια από τον δημιουργό του, ο οποίος έκτοτε απαγόρευσε διασκευές στα μυθιστορήματά του. 

      Ο Μίλαν Κούντερα έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων, ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ αποτελεί έναν από τους πιο πολυ-μεταφρασμένους συγγραφείς.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου