Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Νίκη της Ακροδεξιάς στην Ιταλία


 


 

      Η Τζόρτζια Μελόνι, θαυμάστρια του Μουσσολίνι και αρχηγός του μεταφασιστικού κόμματος, κεφαλαιοποίησε τους φόβους και την οργή εκατομμυρίων πολιτών στην Ιταλία και αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, φέρνοντας στην εξουσία την πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση στη χώρα μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη δεύτερη στην Ευρώπη, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στη Σουηδία. 

 

 

    Μεγάλη αποχή, άνοδος Ακροδεξιάς, κατάρρευση  Αριστεράς

 

 

      Το ποσοστό της αποχής υπήρξε συντριπτικό, φθάνοντας το 38%! Το κόμμα της Μελόνι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα, συγκεντρώνει ποσοστό 26,46% και αυτά του Ματέο Σαλβίνι και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 8,98% και 7,99%, αντίστοιχα. Μαζί συγκεντρώνουν πάνω από 43% ποσοστό που φαίνεται να του εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην Βουλή και στην Γερουσία,  ενώ δεύτερο έρχεται το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέττα με 19,39%, το οποίο έκανε λόγο για «βραδιά θλίψης για τη χώρα». Το Κίνημα των 5 Αστέρων συγκεντρώνει ποσοστό 14,8%. Η Συμμαχία Πρασίνων και Αριστεράς  3,7%. 

Το ποσοστό αυτό επικυρώνει την εκλογική - τουλάχιστον - κατάρρευση της Αριστεράς στην Ιταλία, η οποία, παρά το λαμπρό παρελθόν της άρχισε μια καθοδική πορεία μετά το θάνατο, το 1984, του χαρισματικού ηγέτη της, Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, η προσωπικότητα του οποίου σημάδεψε την εποχή του και την ιστορία της. 



 


1 σχόλιο:

  1. Και όμως το κλειδί είναι η αποχή και τί πρεσβευουν αυτοί που δεν ψηφισαν. Τα ποτάμια του Μπερλινκουέρ τί έγιναν; Κάπου υπάρχουν. Τίποτα δεν τέλειωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή