Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

'Εφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Παππά

 
 
 
 
 

 
 
 

       Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Παππά, η σπουδαία ηθοποιός με την τεράστια και σημαντική καλλιτεχνική πορεία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. H γυναίκα-σύμβολο, που έπασχε τα τελευταία χρόνια από Αλτσχάιμερ, έκανε με τη λάμψη της, γνωστή τη χώρα μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ζωντάνεψε με το ταλέντο της μοναδικά το μεγαλείο των αρχαίων ηρωίδων, αιχμαλωτίζοντας τον φακό με το υπέροχο πρόσωπό της και απολαμβάνοντας επιτυχία, δόξα και αναγνώριση διεθνούς εμβέλειας. 

 

 

you look for dead men's shoes — Irene Papas as Catherine of Aragon in Anne  of the...

 

 

Γεννήθηκε το 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Συμμετείχε σε πάνω από 100 ταινίες, όχι μόνο ελληνικές παραγωγές, αλλά και σε πολλές ξένες, ακόμα και χολιγουντιανές παραγωγές. Αναμεσά τους, «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», «Αλέξης Ζορμπάς», «Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι», «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» κ.ά. Τρεις ταινίες, στις οποίες πρωταγωνίστησε, προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ το κατέκτησε με το «Ζ» του Κώστα Γαβρά. 

 

 

 

 Πέθανε η Ειρήνη Παπά | Alfavita

 

 

 

Επίσης βραβεύθηκε και με τον Χρυσό Λέοντα της Μπιενάλε Θεάτρου της Βενετίας για την ερμηνεία της στην «Οδύσσεια», σε σκηνοθεσία Φράνκο Ρόσι. Υποψήφιες για Όσκαρ υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στη μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η «Ηλέκτρα» (σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη) και η «Αντιγόνη» (σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα). Σημαντική στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας στην «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη.

 

 

 

 

 

Η Ειρήνη Παππά είχε επίσης πρωταγωνιστήσει σε θεατρικές παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ. 

Αρχετυπικό σύμβολο ομορφιάς, δεν πάτησε ποτέ πάνω σ' αυτό, αφήνοντας τον εαυτό της πάντα ακατέργαστα πανέμορφο και διαχρονικά δωρικό. 

 

 

Πέθανε η ηθοποιός Ειρήνη Παππά | eVima | Ειδήσεις Εύβοια

 

 

Ισχυρή προσωπικότητα, πάντα αριστερών πεποιθήσεων (είχε διατελέσει και μέλος του ΚΚΕ), αντιτάχθηκε στη Χούντα και από το εξωτερικό όπου είχε καταφύγει, δήλωνε συχνά κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα ήταν η κωμικοτραγική αντίδραση της Χούντας να λογοκρίνει τις ταινίες που εμφανιζόταν η διάσημη ηθοποιός. Οι ταινίες προβάλλονταν μεν, αλλά προηγουμένως είχαν   "κοπεί" οι σκηνές όπου εμφανίζονταν η Ειρήνη Παπά!

 

 

The great Greek actress Irene Papas dies at 96 - time.news - Time News

 

 

 

 

 

 
 
 

Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων! Σεπτέμβριος του 2015, 3 του μήνα και η Ειρήνη Παππά γίνεται 89 χρόνων. Αστείο. Η αιωνιότητα δεν έχει ηλικία. Από το Χιλιομόδι στην κορυφή του κόσμου και της Τέχνης.

Protect and Secure Your WiFi : https://bit.ly/vpn_secureΗ «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων! Σεπτέμβριος του 2015, 3 του μήνα και η Ειρήνη Παππά γίνεται 89 χρόνων. Αστείο. Η αιωνιότητα δεν έχει ηλικία. Από το Χιλιομόδι στην κορυφή του κόσμου και της Τέχνης.  Protect and Secure Your WiFi Η «ζωντανή Καρυάτιδα» από το Χιλιομόδι έγινε 89 χρόνων! Σεπτέμβριος του 2015, 3 του μήνα και η Ειρήνη Παππά γίνεται 89 χρόνων. Αστείο. Η αιωνιότητα δεν έχει ηλικία. Από το Χιλιομόδι στην κορυφή του κόσμου και της Τέχνης.  Protect and Secure Your WiFi

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου