Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στους θανάτους από ναρκωτικά

 

 




     Πολύ ανησυχητικά είναι τα δεδομένα ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών για τους θανάτους στη χώρα μας από ναρκωτικά. Μάλιστα, η θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία από συγκεντρωτικά δεδομένα 84 μελετών. 

 

Ειδικότερα, την περίοδο 2018-2021, καταγράφηκαν στην Ελλάδα  213 θάνατοι σε σύνολο 2.406 χρηστών, που ήταν σε παρακολούθηση. Τα σοκαριστικά δεδομένα των μελετών ανακοινώθηκαν από τους καθηγητές Άγγελο Χατζάκη και Βάνα Σύψα σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ναρκωτικά (26 Ιουνίου).

 

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου "Προμηθέας" (από τους συνδιοργανωτές της συνέντευξης) κ. Γιώργος Καλαμίτσης: 

"Σημαντική συνιστώσα της αυξημένης θνησιμότητας είναι και η υπερδοσολογία οπιοειδών για την αντιμετώπιση της οποίας δεν υπάρχουν προγράμματα στην Ελλάδα και η χρήση του αντιδότου της ναλοξόνης είναι πολύ περιορισμένη. "Η πανδημία Covid-19 μας δίδαξε ότι στη διαχείριση των προβλημάτων δημόσιας υγείας, οφείλουμε να θέτουμε σε προτεραιότητα τους πλέον ευάλωτους. Δυστυχώς, οι αναχρονιστικές ιδεοληψίες είχαν ως αποτέλεσμα στην χώρα μας για δεκαετίες να αγνοούμε αυτή την βασική αρχή δημόσιας υγείας. Στο πρόβλημα των ναρκωτικών απαντούσαμε με ελλιπέστατα μέτρα πρόληψης και ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας για τους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών"..."Η θλιβερή πρωτιά που αφορά τους ετήσιους θανάτους των χρηστών οφείλει να μας κινητοποιήσει".... 

 

 

Πηγή: capital.gr, newsbreak.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου