Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Σήφης Βαλυράκης: Τραγικός θάνατος και τραγική ειρωνία...

 

 

Βρέθηκε νεκρός ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης

 

 

 

       Εκείνος που επί Χούντας είχε είχε καταπλήξει τους πάντες με την τόλμη του να αποδράσει από τις φυλακές Κέρκυρας και κολυμπώντας (!)  να φτάσει μέχρι την Αλβανία, του έμελλε, κατά τραγική ειρωνεία,  στας δυσμάς του βίου του να χαθεί  σε ατύχημα στη θάλασσα...

 

 

Η μυθιστορηματική του διαδρομή κατά τον αντιχουντικό αγώνα

 

 

      Κορυφαίο στέλεχος της αντιχουντικής αντίστασης (με 15 αποδράσεις!), ο Σήφης Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια, για βομβιστικές επιθέσεις. Συνελήφθη τελικά το 1971, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. 

Απέδρασε όμως, καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελλιού του, προκαλώντας  βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στη στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη, το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στις φυλακές Κέρκυρας. 

 

Σήφης Βαλυράκης: Το συγκλονιστικό άρθρο του για τη Χούντα, την καταδίκη  του, την απόδρασή του | in.gr
Με την Αμαλία Φλέμιγκ

 

 

 

         Η περιπέτεια στην Αλβανία και η απελευθέρωση

 

      Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει. Προηγουμένως, όπως έχει διηγηθεί ο ίδιος*, αλείφτηκε με μαγειρικό λίπος που είχε κλέψει από τα μαγειρεία ώστε να αντέχει στο κρύο, έπεσε στη θάλασσα και κατάφερε να φτάσει στην Αλβανία, κολυμπώντας! 

Αλλά το καθεστώς του Χότζα θεώρησε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας και  του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι. Ευτυχώς, αυτό έγινε γνωστό και ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (τότε η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας) για να τον σώσει. Τελικά, ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επενέβησαν στους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος! Ο ίδιος περιγράφει  σε άρθρο τού 2018, ως εξής την περιπέτειά του:**


 "Θυμάμαι [...]την περιβόητη στρατιωτική αστυνομία στο ΕΑΤ – ΕΣΑ,  τη βαριά καταδίκη μου από το έκτακτο στρατοδικείο, τη φυλακή. Θυμάμαι την απόδραση μου από τις φυλακές της Κέρκυρας την νύκτα 19 Μαΐου 1971 , [...] το νυκτερινό πέρασμα στα παγωμένα ρεύματα, κολυμπώντας στο στενό από την Κέρκυρα στην Αλβανία, την σύλληψη μου από την συνοριακή περίπολο των Αλβανών στρατιωτών. Δε μπορώ να ξεχάσω την τρίχρονη καταδίκη μου από «λαϊκό δικαστήριο» στους Άγιους Σαράντα για τη παραβίαση των αλβανικών συνόρων, τους 18 μήνες στο «σταλινικό» στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας της Αλβανίας στο Fierι. 

[...]Δεν ξεχνώ τον πόνο της πείνας, το ψωμί με πριονίδι, τον πόνο του κρύου βουτηγμένοι στην λάσπη του χειμώνα, την αφόρητη ζέστη κάτω από τη κυματοειδή αμιαντοσανίδα της σκεπής του αλβανικού στρατοπέδου το καλοκαίρι, τα ζωύφια που έστηναν χορό στην ανιπλυσιά μας. 

[...]Νοέμβριος 1973, στα μεγάφωνα προπαγάνδας του Emver Hotza χλιαρή αναφορά, ταραχές στο πολυτεχνείο στην Αθήνα, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Αλλαγή φρουράς στην Αθήνα, πέφτει ο δικτάτορας συνταγματάρχης Παπαδόπουλος. Έρχεται ο Δικτάτορας ταξίαρχος Ιωαννίδης. Θεαματική αλλαγή στην συμπεριφορά των Αλβανών. Ο ίδιος αυτοπροσώπως, ο διοικητής του στρατοπέδου με καλεί στο γραφείο του! Μου ανακοινώνει «επισήμως» πως η Αλβανική Βουλή (kouventipopulor) μου χαρίζει το υπόλοιπο της ποινής μου, με διαβεβαιώνει ότι ελευθερώνομαι, ούτε αυτός το πίστευε!

Με «εξαφανίζουν» στο πουθενά, με παχαίνουν με υπερσίτιση, με ντύνουν με κουστούμι «μιας χρήσης» και με φορτώνουν«cargo» με απόλυτη μυστικότητα, την τελευταία στιγμή στο μικρό ελικοφόρο UPI χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, με ένα πεντοδόλαρο στο χέρι και «τράνζιτ» στο αεροδρόμιο της Ρώμης, Fumitsino.

Ήμουν ελεύθερος, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Από το αεροδρόμιο της Ρώμης επικοινωνώ με τη Στοκχόλμη, την έδρα μου και η είδηση της απελευθέρωσης μου γίνεται γνωστή στους συναγωνιστές μου.

Οι καραμπινιέροι με φιλοξενούν στο τμήμα ασφαλείας του Fumitsino, μεταφέροντας μου το καλωσόρισμα και τις ευχές του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ο Αλέκος Παναγούλης με την Οριάνα Φαλάτσι με βρίσκουν πρώτοι λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αγκαλιές και φιλιά, «μου θυμίζεις μυρωδιά φυλακής» μου λέει ο Αλέκος.Το πρωί, με ειδική άδεια της Ιταλικής κυβέρνησης, με βγάζει από το αεροδρόμιο η Αμαλία Φλέμινγκ. Η Αμαλία με φιλοξενεί στο σπίτι της στη Ρώμη....." 

 

 Το 2009, ανάκληση της βίζας ενώ πετούσε για τις ΗΠΑ!

 

     Μεταπολιτευτικά, ο Σήφης Βαλυράκης εξελέγη βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ και συμμετείχε, κυρίως ως υφυπουργός,  στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Την 1η Φεβρουαρίου 2009, ο Σήφης Βαλυράκης κρατήθηκε για αρκετές ώρες από τις αμερικανικές αρχές αμέσως μετά την άφιξή του σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης λόγω ανάκλησης της βίζας του ενώ πετούσε, λόγω μιας παλιάς αντιπαράθεσής του με την αμερικανική κυβέρνηση, κατά τη δεκαετία του '80. Μετά από διαβήματα από ελληνικής πλευράς, τελικά του επετράπη η είσοδος στις ΗΠΑ.... 








**https://www.bankwars.gr/poios-itan-o-sifis-valyrakis-i-peripeteiodis-zoi-toy-i-antistasi-sti-choynta/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου