Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

«ΜΕΣΟΓΕΙΑ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΠΡΙΝ», μια ενδιαφέρουσα έκδοση

 

 
Μεσόγεια και Λαυρεωτική έναν αιώνα πριν | marko.gr

 

 

      Η Σοφία Γκλιάτη-Χασιώτη ανθολόγησε σαράντα τρία κείμενα σχετικά με τη νοτιοανατολική Αττική, από τα 1.400 περίπου, που έγραψε σε εφημερίδες του Μεσοπολέμου ο πολυγραφότατος συγγραφέας - χρονογράφος, ο θρυλικός "Οδοιπόρος", Δημήτρης Χατζόπουλος (1872-1936).

Ο Χατζόπουλος φιλοξενούνταν στα αρβανίτικα σπίτια, έμπαινε σε σπηλιές, κατέβαινε σε απρόσιτες παραλίες, ζούσε από κοντά θερισμό, αλώνισμα, τρύγο και πάτημα σταφυλιών, έπαιρνε μέρος σε πανηγύρια, εντόπιζε αρχαία, φράγκικα ή τούρκικα απομεινάρια, άκουγε τις ντόπιες προφορικές παραδόσεις και μετά καθόταν επιτόπου και έγραφε...

Ανάμεσα στα κείμενα, άρθρα για την Παιανία (Λιόπεσι), τα Σπάτα και το τοπικό  πανηγύρι Πέτρου και Παύλου, για ένα γάμο και για τη μουστιά στα Μεσόγεια, για τη Βραυρώνα και τη Χαμολιά, τους Πεταλιούς, το Κορωπί, το Μαρκόπουλο, τα Καλύβια, το Σούνιο κλπ. Ενδιαφέρον και το άρθρο για τους ορεσίβιους κτηνοτρόφους (τους λεγόμενους βλάχους) της Αττικής.

 

Οι αγήραντοι καλοί ύμνοι | Η Εφημερίδα των Συντακτών
Αθηναίοι  περιηγητές, το 1920, στο λιοντάρι της Κάντζας

 

 

Ένα απόσπασμα για τα Σπάτα του  1920:

"...Καθαροί οι δρόμοι του και περιποιημένα τα σπίτια του. Η ανηφορική οδός που περνά ανάμεσα από το χωριό έχει καλήν δενδροστοιχίαν ακακιών και μουριών. Και ένας από τους επιτυχέστερους διακόσμους  παρατηρείται εις τον κεντρικόν δρόμον. Χωρικός έκτισε εις τον τοίχον του σπιτιού του ωοειδές πλαίσιον, αρχαίον μαρμάρινον επιτύμβιον ανάγλυφον..."

Γλαφυρές περιγραφές για μια Αττική εντελώς διαφορετική:

"...Τί ποίημα γαλήνης της ελαίας είναι ο Γέρακας, τί θαύμα μεγαλοκτημοσύνης η αμπελόφυτη Κάντζα, τι ράθυμον, ελαφρόν ξάπλωμα εις το ύψωμά του είναι το χωρίον Σπάτα....

      Στα άρθρα του παρεμβάλλονται φωτογραφίες εποχής  και συμπληρωματικά κείμενα της Σοφίας Γκλιάτη - Χασιώτη, που παρέχουν διευκρινίσεις και περαιτέρω πληροφορίες για το παρελθόν του τόπου.

 

 

* Σοφία Γκλιάτη - Χασιώτη: 

Μεσόγεια και Λαυρεωτική έναν αιώνα πριν - Ο Δημήτρης Χατζόπουλος πεζοπορεί και γράφει. 

Εκδόσεις Α-Ω, 2020 

(Υπάρχει σε βιβλιοπωλεία των Μεσογείων και επίσης μπορεί κανείς να το προμηθευτεί με τηλεφωνική παραγγελία  στο 6946 255 477)

 

 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου