Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Ο δημόσιος χώρος στην Αρτέμιδα: Απαξία και εγκατάλειψη


 

Ο πολιτισμός ενός τόπου και η αξιοσύνη των διοικούντων φαίνεται από την  κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι. Αν και επίλεκτο κομμάτι του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος, η παραλιακή πόλη της Αρτέμιδος, εν τούτοις αντιμετωπίστηκε με πλήρη περιφρόνηση από όλους τους μέχρι τώρα Δημάρχους, παρά τις τεράστιες προοπτικές που προσφέρονται, αν αναπτυχθεί με σύγχρονους όρους.

 

Αντ' αυτού, παραλίες στο έλεος των καταπατήσεων, της ρύπανσης και της ηχορύπανσης, προβλήματα που εντείνονται τους καλοκαιρινούς μήνες! Η απάντηση των δημοτικών αρχόντων στις διαμαρτυρίες; "Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, είναι  της Αστυνομίας, του Δημοσίου, της Περιφέρειας, του Λιμεναρχείου, φταίνε οι βάνδαλοι" κ.ο.κ. Κοντολογής, δεν τον αφορά τον Δήμο ό,τι συμβαίνει στην αυλή του. Αδιαφορεί και περιμένει να επέμβουν από μόνοι τους - οι κατά τη γνώμη του - διάφοροι ...αρμόδιοι.

 

Άλλωστε, υπάρχει πάντα η δοκιμασμένη συνταγή: Άρτος και θεάματα! Π.χ. Στήθηκε παραμονές εκλογών γήπεδο ποδοσφαίρου (ούτε καν χώρος κλασσικού αθλητισμού), που, όπως καταγγέλεται, είναι σε περιοχή NATURA και πάνω στον υγρότοπο της Αλυκής, διοργανώνονται γιορτές ..σαρδέλας κλπ.

 

 

Οι φωτογραφίες είναι απλά ενδεικτικές και αφορούν ένα ελάχιστο τμήμα των απαξιωμένων δημόσιων χώρων στην Αρτέμιδα.

 

 

          Παιδικές χαρές - χώροι περιθωρίου και επικίνδυνες 

 

Από τη μία στήνονται προεκλογικά και άρον - άρον κάποιες νέες παιδικές χαρές (πιθανόν από δωρεές;), από την άλλη, οι υπόλοιπες έχουν αφεθεί χωρίς επίβλεψη, συντήρηση και στο έλεος του οποιουδήποτε. Φυσικά, με μαθηματική ακρίβεια, έτσι θα καταντήσουν και οι καινούργιες...

 

Στο φάρο: 

 

Χορταριασμένη και σπασμένη

 

 

Αντί για κάγκελα, άλλο ένα κενό

 

 



Το κενό(!)  στο πάτωμα της τσουλήθρας και από τη σκάλα ό,τι ...απέμεινε

 

 

Κοντά στη διασταύρωση: 

 

Σπασμένα και επικίνδυνα παιγνίδια, βανδαλισμένη. Η πόρτα πάντα ανοιχτή, με αποτέλεσμα να μπαινοβγαίνουν άσχετοι, συχνά περιθωριακοί...

 

 

 

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   Πλατείες και πεζόδρομοι στην τύχη τους

 

 

Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, πανόραμα εγκατάλειψης και προσβολή για τον δημότη 

Η κατάστασή της μεγαλύτερης πλατείας πόλης, απελπιστική και άθλια. Βρώμικη, με σπασμένες πλάκες, φουσκωμένα δάπεδα, διαλυμένα τα ελάχιστα παγκάκια, παντού άμμος, παρατημένα φυτά, χωρίς καμμιά στοιχειώδη φροντίδα και αξιοποίηση.

 

 

Εδώ και χρόνια, σπασμένα παγκάκια και σπασμένες οι πλάκες επίστρωσης, παντού... 

 

Ένα από τα .... "γλυπτά"  της πλατείας

 

  



Ναι! Η πλατεία διαθέτει αμμόλοφους, με φυτά που ...ξέμειναν τα καημένα στην κορυφή!




(Για να είμαστε δίκαιοι, της κάνουν μια περιποίηση της πλατείας, μια φορά το χρόνο, της Αγίας Μαρίνας, μεγάλη η χάρη Της!)




 

Η κατάσταση στους παραλιακούς πεζόδρομους

 

 




Την ώρα του παραλιακού περιπάτου, απολαμβάνει το μάτι σας και τη συσσωρευμένη σαββούρα κατά μήκος της περίφραξης του ναυταθλητικού κέντρου ή λιμανιού, όπως αποκαλείται, που εδώ και χρόοονια είναι σε κοινή θέα...

 




 






Όχι, δεν είναι αρχαία ερείπια. Απλώς κάτι τσιμεντένια απομεινάρια, ατάκτως ερριμμένα στον πεζόδρομο κοντά στο λιμάνι...

 

 

 

Παγκάκια, που προφανώς έχουν να συντηρηθούν από τότε που κατασκευάστηκαν, δηλ. μια 25ετία!

 

 

 




  

Τί ακριβώς είναι; Χρειάζεται να σταθείς και να το παρατηρείς μέχρι να το εξιχνιάσεις:  

Πρόκειται για ένα μπετονένιο παγκάκι στον άλλο κοινόχρηστο παραλιακό πεζόδρομο, κοντά στο πρώην ΚΕΠ. Πάνω του υπάρχει τοιχείο με διακοσμητικά μοτίβα, όπως υπέρθυρα κλπ., δουλειά αρχιτεκτόνων, που είχε ακριβοπληρώσει η δωρήτρια του έργου του πεζόδρομου. 

Τώρα, ο παραπλεύρως μαγαζάτορας εναπόθεσε κουβάδες, τσιμεντένιες βάσεις, αιχμηρές γιούκες, το κάλυψε και απέκλεισε πλήρως την πρόσβαση! 

Το αρμόδιο δημοτικό όργανο δε φαίνεται να πέρασε ποτέ από εκεί...

 

 

 

      Εύστοχο και σπαρταριστό το σκίτσο του Θεοδόση Βρανά για την όλη κατάσταση στην Αρτέμιδα, ενόψει των εκλογών. Τα αντισταθμιστικά αργύρια του αεροδρομίου, οι  γιορτές της ..σαρδέλας, τα έργα βιτρίνας, το τσιμέντο για γήπεδα πάνω στον υγρότοπο της natura (!), οι ξεχειλισμένοι κάδοι, οι ...αιώνιες λακκούβες κλπ. κλπ.:

 

http://www.atticavoice.gr/images/20190504_Artemida.jpg





11 σχόλια:

  1. Ατύχησε η Αρτέμιδα από δημάρχους. Καμία αισθητική καμία ευγενής φιλοδοξία. Στην Βραυρώνα να δειτε εγκατάλειψη. Κρίμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κεντρική πλατεία της πόλης!!! Καλά δεν αισχυνονται εκεί στον δημου; Τα εγκαίνια του γηπέδου τους έλειπαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΑ ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ; ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΝΑΤURA ΚΟΝΤΑ, ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟ. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΛΠ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΥΤΣΑ. ΦΑΕ ΛΑΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ!!!

      Διαγραφή
  3. Γιώργος Δικαίος18 Μαΐου 2019 στις 7:27 π.μ.

    Αυτή η παιδική χαρά στον φάρο είναι πολυ επικίνδυνη. Πριν λίγο καιρό προλάβαμε την τελευταία στιγμή ένα παιδάκι που παραλίγο να πέσει στο κενό της τσουληθρας! Μάλλον πρέπει να γίνει καταγγελία σε κανένα εισαγγελέα μηπως και ο υπεύθυνος Δήμος πάρει τις ευθυνες του. Αν είναι δυνατόν χώροι για μικρά παιδιά να ειναι τόσο άθλιοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΔΑ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΦΡΕΣΚΟΚΟΜΜΕΝΑ 3-4 ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΡΜΟΙ ΝΑ ΞΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΑΠΕΔΟ!!! ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΚΑΝΕ ΑΡΑΓΕ; Ο ΔΗΜΟΣ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ; ΑΥΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΛΟΥΤΣΑ. ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΑΕΙ ΕΤΣΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ ...Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΓΙΑΛΟΣ ....ΟΙ ΑΣΧΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΝΤΕ ..ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΘΑΑΑΑ

















    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο δήμο δεν είναι ικανοί να αντιληφθούν τις ευθύνες τους έτσι και γίνει εκεί κάποιο ατύχημα! Τώρα για το αν κινδυνεύουν τα παιδάκια δεν τους ενδιαφέρει. Διαφορετικά ή θα την είχαν επισκευάσει ή καταργήσει.Η αισθητική της παραλίας; Ούτε που τους πέρασε από το μυαλό... Τί λέω τώρα...

      Διαγραφή
  6. Που να δειτε τι γινεται στην παραλία!!!! Η βρωμα ,οι καταπατησεις απο σπιτια και μαγαζια Φριχτη κατασταση. Οι δημαρχαιοι δεν εχουν πατησει ποτε. Ολη η αξια του δημου ειναι η θαλασσα και η παραλιά και τα εχουν ολα παρατημενα. Θα φανε μαυρο στις εκλογες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το πατικωμένο παγκάκι πάντως, είναι όλα τα λεφτά! Ωραίος ο τύπος. Εξαφάνισε το δημόσιο καθιστικό, έβαλε και τα γιούκα να τρυπάνε όποιον πάει να καθήσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί διαμαρτύρεστε; Όσοι ξέρετε πού είναι αυτό, καλέστε τη δημοτική αστυνομία να του κόψει πρόστιμο σε αυτόν που το έκανε και φυσικά οι αρμόδιοι να το αποκαταστήσουν για να κάθεται ο κόσμος!

      Διαγραφή
  8. Δυστυχώς όμως απ'ότι φαίνεται την πλειοψηφία δεν την αγγίζουν όλα αυτά, γι'αυτό και τους ξαναψηφισε... Δεν απορώ όμως,αφού σε λίγο καιρό και στις εθνικές εκλογές θα βγάλουμε τους ίδιους που μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια και μας φτάσανε σ' αυτή την εξαθλίωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή